Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Здравната каса оряза бюджетите на болниците с родилна помощ

Здравната каса оряза бюджетите на болниците с родилна помощ

С над половин милион лева бе орязан бюджета на МБАЛ „Дева Мария“ стана ясно днес с ново приложение, което бе връчено на лечебното заведение. Със сумата от 560 144лв. ще получи по-малко болницата от предварително прогнозираните и отпуснати за годината средства.

С над  половин милион лева бе орязан бюджета на МБАЛ „Дева Мария“  стана ясно днес с ново приложение, което бе връчено на лечебното заведение. Със сумата от 560 144лв. ще получи по-малко болницата от предварително прогнозираните и отпуснати за годината средства. 

Причината за това е в становище от 25 май 2015 г. на Надзорният съвет на Национална здравноосигурителна каса, според което клиничните пътеки и процедури за раждане и новородени ще бъдат извадени от общите бюджети на лечебните заведения, извършващи тази дейност. Самият факт, че на болниците са  налага лимитиран бюджет, който не може да бъде надхвърлен, сам по себе си е незаконен и ограничаващ правата на хората за свободен достъп и избор на лечебно заведение.   

С изваждането на родилната помощ от утвърдените бюджетни стойности на болниците се правикрачка напред и това би довело до по-балансирано разпределение на средства между останалите дейности. Това звучи добре при публичните изказвания на ръководните органи и създава впечатление за добре свършена работа, в която всички са доволни – и тези които търсят медицинска помощ, и тези, които я предлагат, и тези, които плащат за нея. Но добрите идеи остават само в заглавията на новините, за съжаление не и в съдържанието.

Оказва се, че клиничните пътеки за раждане и тези за новородени няма да бъдат лимитирани и ще се отчитат без проблем, но това няма да остане неотразено в бюджетите на болниците, които Касата в този случай намаля. Всъщност става така, че  парите се изваждат от единия джоб и се прибират обратно в другия. С тези действия се задълбочава кризата в здравеопазването, като в крайна сметка ще се стигне до финансов колапс в повечето лечебни заведения.           

След като стана ясно, че бюджетът на МБАЛ „Дева Мария“ ще бъде намален, прокуристът на болницата изпрати писмо, както до НС на НЗОК, така и до директора на Националната каса, министъра на здравеопазването и лекарския съюз, изказвайки възмущение и недоумение  за това, което се случва в здравната система.

„Това е симулация на дейност която цели да покаже, че нещо се прави, но само пред пациента, който не е наясно какво се случва с общия бюджет на лечебното заведение. Отново поредният фарс, заблуждаващ бедния и болен български гражданин.“ – пише в писмото си г-жа Нели Атанасова, прокурист на МБАЛ „Дева Мария“ Бургас. Дори и със старите, по-високи стойности на отпуснатия бюджет, сумите се изчерпваха до 20-25 число на месеца, като болницата работи за своя сметка през последните дни на всеки месец.

Само за месец май МБАЛ „Дева Мария“ ще отчете загуби в размер на над 50 000лв. за изработена надлимитна дейност, съобщават от лечебното заведение.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега