Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Здравните инспектори спряха вноса на хиляди дрехи и аксесоари заради опасни бои

Здравните инспектори спряха вноса на хиляди дрехи и аксесоари заради опасни бои

Проверките са извършени в периода 1 февруари - 31 март и са обхванали 922 пратки с текстилни изделия.

Здравните инспектори спряха вноса на хиляди дрехи и аксесоари от Китай, Турция и Бангладеш, заради опасни бои. Проверките са извършени в периода 1 февруари - 31 март и са обхванали 922 пратки с текстилни изделия.

В резултат на съвместната дейност на митницата и здравния контрол, не са допуснати за свободно обръщение декларираните за внос следни стоки - 3 173 кг. шалове, внос от Китай; 14 333 бр. облекла (дамски и мъжки блузи, панталони, тениски, ризи, работни униформи, рокли; текстилни аксесоари (шалове, яки и др.); спално бельо, в т.ч. дамски и мъжки пижами и др.), внос от Турция, Китай и Бангладеш; 1 404 400 бр. текстилни изделия за еднократна употреба, внос от Китай; обагрени трикотажни платове от памук и трикотажни части за дрехи 55,39 кг., внос от Турция и др.

При цитираните стоки не е установено съответствие с нормативните изисквания поради липса на документи, маркировка или лабораторен анализ, който да доказва съдържание на азобагрила в допустимите стойности за тези изделия, поради което се считат за опасни за човешкото здраве. Във връзка с установено съдържание на 157,8±15,0 mg/kg 3,3´-dymethoxybenzidine при допустима норма от не-повече от 30 mg/kg в 6000 бр. черни тениски "Soni Fashion", внос от Турция, същите не са допуснати за свободно обръщение в страната.

Проверки са извършени в съответствие с изискванията на т. 43 от Приложение XVII към Регламент (ЕО) 1907/2006 на Европейския Парламент и на Съвета относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали, с цел недопускане на територията на Р България и на Европейския съюз на текстилни стоки, които не могат да бъдат считани за безопасни, по отношение съдържанието на азобагрила.

Съгласно разпоредбата е забранена употребата на азобагрила в концентрации над 30 mg/kg (0,003 тегловни %) в изделия, които могат да влязат в директен или продължителен контакт с човешката кожа и като следствие да увредят здравето или да причинят алергични реакции.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега