Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Златото на хан Кубрат е вече в Бургас!

Златото на хан Кубрат е вече в Бургас!

Официалното откриване на изложбата „Споменът за Велика България: съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина” е планирано за 21-ви май, от 18 часа.

Перешчепинското съкровище пристигна в Бургас на 14-и май, информират от Регионалния исторически музей. Бургазлии и гостите на града ще имат възможност да го видят този уикенд в залата на Археологическа експозиция (ул. "А. Богориди" 21). Официалното откриване на изложбата „Споменът за Велика България: съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина” е планирано за 21-ви май, от 18 часа.

Перешчепинското съкровище е сред най-значимите български съкровища. Около 800-те предмета са открити преди повече от сто години край украинското село Малая Перешчепина, след като младо овчарче намерило злато в степта.

Съкровищетовключва владетелски жезъл, ритон, посуда, коланни накрайници и др. Общото тегло на съкровището при откриването е ок. 75кг., от които 50 кг. са сребърните, а 25 кг. – златните предмети.Една от най-любопитните находки е мечът на Кубрат, който бил подарък от император Ираклий. 94-сантиметровото оръжие било изработено в Източната Римска Империя.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега