Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

И Инспекцията по труда тръгна да проверява строителните обекти

И Инспекцията по труда тръгна да проверява строителните обекти

Установените нарушения от началото на годината са 19 850 бр.

След като в края на миналата седмица НАП обяви, че стартира проверки за спазването на осигурителното  и данъчно законодателство при наемането на работници по строителните обекти в страната, днес Инспекцията по труда обяви, че ще се включи в акцията.

"И в момента секторът е идентифициран като рисков както по отношение безопасността и здравето при работа, така и при изпълнението на трудовите правоотношения, което се потвърждава от резултатите от контролната дейност. Поради това в плана за дейността на Инспекцията по труда е планирана специална мярка за контрол при извършване на строително-монтажни работи, а проверките в трите икономически дейности в сектора са над 10% от всички извършени", посочват от от ИА ГИТ.

За деветте месеца на годината ИА ГИТ е извършила 4140 бр. проверки на строителни обекти. Установените нарушения са 19 850 бр. Те са свързани с осигуряване на здраве и безопасност при работа, са 13 020 бр., а с изпълнението на трудовите правоотношения – 6807 бр.  Нарушенията общо по възникването на трудовите правоотношения са 1426 бр., като основно се установява липса на някои задължителни клаузи в трудовите договори. Нарушенията във връзка с полагането на труд без сключен писмен трудов договор са 440 бр. от 1959 бр. общи.

По заплащането на труда са установени 1413 бр. нарушения, най-често свързани с неизплащане на допълнителни възнаграждения за придобит стаж. Не се заплаща с увеличение полагането на труд в празнични дни, извънреден труд. Строителството е един от секторите, който е рисков и по отношение забавянето изплащането на възнагражденията.

По отношение безопасността и здравето при работа най-често се нарушават разпоредбите, свързани с цялостната организация на тази дейност – 8303 бр. и по безопасността на работното оборудване – 2983 бр. Половината актове за спиране на работно оборудване, работни места и обекти, са издадени на строителни обекти - 124 бр. от 251 бр. общо.  Най-често се установяват необезопасени конструктивни отвори на обектите, скелета, временни ел. инсталации и др., които пряко застрашават работещите и случайно преминаващи лица.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега