Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ИАРА: Купуването на риба на пътя е опасно!

ИАРА: Купуването на риба на пътя е опасно!

Във връзка с активния летен сезон, бяха инспектирани търговски обекти, рибни стопанства, плавателни съдове и места за риболов.

Инспекторите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) извършиха мащабни проверки в страната през почивните дни. Във връзка с активния летен сезон, бяха инспектирани търговски обекти, рибни стопанства, плавателни съдове и места за риболов.

По време на акцията в участъка на река Калница от с. Пчела до с. Генерал Инзово бяха проверени любители рибари. Всички те притежаваха необходимите риболовни билети и не бяха открити нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА). Инспекторите провериха и рибовъдни стопанства, където също не бяха констатирани нарушения на ЗРА.

По същото време патрулен катер на ИАРА извърши проверки в Черно море на даляни, мидени ферми, както и на риболовни кораби, извършващи трална дейност – улов на пелагичен вид риба (цаца) и незаконно тралене на бяла пясъчни мида. Не бяха установени нарушения по ЗРА. Не беше открито нарушение и при разтоварването на кораби с улов. Капитаните разполагаха с всички необходими документи за улов на калкан в Черно море, а количеството и размерът на улова отговаряше на условията.

„Не така стои въпросът обаче с нощния улов и там ще съсредоточим всичките си сили, прилагайки закона в цялата му тежест”, каза още изпълнителният директор на ИАРА. По време на нощния обход на района от Бургас до Царево инспекторите на агенцията са съставили четири акта по чл. 22 ал. 1 от ЗРА за липса на билет за извършване на любителски риболов и един акт по чл. 37 за извършване на любителски риболов във водите на яз. „Мандра” чрез косене (търмъчене). В района на ез. Дуранкулак са съставени 9 акта за нощен риболов на маломерни риби (европейски сом), с констативен протокол бяха иззети въдиците на нарушителите.

При проверката на търговските обекти, в които се продава риба, беше установено едно нарушение в обект №157 на Централния рибен пазар във Варна, а на търговеца беше съставен Акт за установяване на административно нарушение и ще му бъде наложена глоба в размер на 500 лв. Иззета е и рибата – калкан с тегло 1.9 кг и размер 48 см.

Съставен е акт и на търговец, хванат повторно да продава риба на пътя Созопол – Приморско без необходимите документи (копие от декларация за произход и документ за продажба). Глобата, която законът предвижда за такова нарушение, е до 6000 лв.

„Подобна търговия крие риск за купувачите”, категорични са от ИАРА и съветват хората да купуват риба само от регламентирани търговски обекти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега