Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Игнажден е! Днес започват Коледните празници

Игнажден е! Днес започват Коледните празници

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година.

Днес е  Игнажден. От този ден започват коледните празници. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Днес денят е най-кратък.

Игнатий бил ученик на св. Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира (хора), прието по-късно и от останалите християнски църкви.

Паството му го нарича Богоносец, защото самият той често казвал, че “носи Бога в себе си, в душата си”. Заради силната си вяра и богоугоден живот по християнските закони е осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Най-характерен за празника е обичаят “полазване”. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако “сполезът” е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. В миналото жени, които не са родили, на този ден спазвали забраната да не работят, за да е по-леко раждането им.

Преди изгрев нашите прабаби измитали комините и изхвърлят саждите заедно с метлата. Това се правили  за предпазване от магьосници, които обират чуждото благополучие. Според народните поверия на Игнажден не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът, не се иска и не се дава нищо назаем, не се шие и плете, не се вари боб, за да не бие градушка, не се пере, за да не налети болест. Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.

Днес имен ден имат Игнат, Игната, Пламен, Огнян, Светла и техните производни имена. Честито на имениците с пожелание за здраве и благополучие!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега