Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изборният ден в Бургас започна нормално

Изборният ден в Бургас започна нормално

Над 6 млн. българи трябва да се отправят към урните днес.

Днес България избира ново Народно събрание. Всеки ще има възможността да даде своя глас за политическа формация и кандидат от листата й до 20 часа тази вечер. При опашки пред секциите, гласуването може да продължи до 21 часа. Изборният ден в Бургас започна нормално. Всички секции са отворени и работят.

Над 6 млн. българи трябва да се отправят към урните днес. Припомняме Ви, че гласуването е задължително, но санкцията за негласуване (премахване от списъците при два пропуснати вота от един вид) отпадна. В тазгодишните избори за първи път ще гласуват и 25 574 младежи, навършили пълнолетие от президентските избори миналата година, досега.


Ето как протича гласуването:

Избирателят удостоверява самоличността си с лична карта (за родените преди 1931-ва година може и със зелен паспорт). След проверка на личните данни, член на комисията откъсва бюлетина от кочана, поставя един печат на гърба и я дава на гласоподавателя. В “тъмната стаичка” гражданинът посочва кого подкрепя със син химикал и знак “V” или “Х” в квадратчето на съответната партия, коалиция или независим кандидат.

В бюлетината за парламентарния вот отново ще има и квадратче “Не подкрепям никого”. Има и секция за преференция, където са отбелязани номерата на отделните кандидати в предизборните листи. В съответното кръстче за преференциален вот, избирателят посочва личността, за която гласува, отново със знак “V” или “Х”.

След това гласоподавателят подава сгънатата добре бюлетина на член на комисията, който поставя втори печат на гърба й и откъсва отрязъка с номера. Тогава избирателят пуска бюлетината в урната.

В случай, че допусне грешка, гласоподавателят има право да получи нова бюлетина, но само веднъж. Сгрешеният документ се предава за унищожаване, без да се разгъва. Член на секционната комисия поставя надпис “СГРЕШЕНА”, подпечатва се с печата на СИК и се подписва от съответния член на комисията.


При легитимация в избирателната секция, гражданите могат да използват единствено лична карта (зелен паспорт за родените преди 1931 година) или удостоверение по образец, издадено от МВР конкретно за гласуване, ако сте загубили личните си документи, или те са с изтекъл срок на валидност. Днес паспортните служби ще работят извънредно от 08.30 ч. до 19.00 ч.

Ученици и студенти - редовно обучение, могат да гласуват в избирателна секция по избор в населеното място, където учат, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес.

За да упражнят правото си на глас, младежите трябва да представят:

• документ за самоличност;
• надлежно заверена от учебното заведение със седалище в населеното място за съответната учебна година ученическа книжка или студентска книжка за съответния семестър;
• декларация от ученика или студента по образец (Приложение № 17) от изборните книжа.


Гражданите могат да подават сигнали за изборни нарушения на телефон: 02/982 2232, факс 02/982 5646 и e-mail: izbor@mvr.bg. На горещия телефон ще се приемат единствено съобщения, съотносими към дейността на МВР - свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега