Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изложба "Спасените реликви" гостува в Съдебна палата Бургас

Изложба "Спасените реликви" гостува в Съдебна палата Бургас

Изложбата „Спасените реликви“ ще гостува на Съдебна палата Бургас. Откриването ще се състои във вторник (12-и май) от 11 часа в съдебна зала №7. Експозицията съдържа артефакти от Елинистическата епоха, Римската епоха, Византия и Средновековна България.

Изложбата„Спасените реликви“ ще гостува на Съдебна палата Бургас. Откриването ще се състои във вторник (12-и май) от 11 часа в съдебна зала №7. Експозицията съдържа артефакти от Елинистическата епоха, Римската епоха, Византия и Средновековна България. Домакини на събитието са Апелативен, Окръжен и Районен съд Бургас.

Със "Спасените реликви" Регионалният исторически музей Сливен представяисторически и археологически ценности, предоставени му след като са отнети вполза на държавата по НОХД 43/2013 г. на Окръжен съд Сливен. Сред съкровищата са две златни монети - от времето на Римската империя /Пулхерия - 414-453/ с тегло 1,47 гр. и на Византия-Юстиниан I /527-565/ с тегло 4,46 гр., 10 сребърни монети от Тракийски Херсонес /480-350 пр.Хр./, Месамбрия /450-350 пр.Хр./ и Аполония Понтика /450-350 г. в.пр.Хр./, 2 сребърни монети на  Австрийска империя от времето на Мария Терезия /1740-1780/, множество бронзови римски, византийски и други монети, бронзови накити и фрагменти за такива, 23 броя части от колесница от 1 – 3 век, бронзови и други предмети, две каменни брадвички от бронзовата епоха и много други. Всички те се оценяват на стойност 14 000 лв.

Експозицията представя същофотоалбума от досъдебното производство срещу двамата иманяри, от които са конфискуваниценните предмети. Показани са и съдебните актове на Окръжен съд Сливен,Апелативен съд Бургас и Върховния касационен съд, с които те са осъдени.

През месец март 2015 г. Регионалниятисторически музей Сливен представи с голям успех тези експонати в Окръжен съдСливен. Директорът на музея Николай Сираков намира, че Съдебните палати санай-подходящото място за тази изложба, тъй като тя показва резултата от обединенитеусилия на органите на реда, съдебната власт и музейните работници за опазванена културното наследство на страната ни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега