Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изложба на дизайнерски играчки отваря врати тази вечер в Бургас

Изложба на дизайнерски играчки отваря врати тази вечер в Бургас

Бургазлии и гостите на града ще имат възможността да я разгледат до 29 август в галерия “Георги Баев”.

Интересна експозиция, озаглавена “Mini wonders” (от англ. “малки чудеса”/бел.ред.), отваря врати днес в Бургас, за да омае въображението на малки и големи. Бургазлии и гостите на града ще имат възможността да я разгледат до 29 август в галерия “Георги Баев”. Входът е свободен.

Надуваем Бивол, дървен Слон, Принцесата, Състезателите - това са имената на  част от  интересните герои, които ще запознаят посетителите на изложбата с разнообразието на чешката играчка, чиято история започва в началото на 20 век и продължава да се развива до днес.

Изложбата “Mini wonders” представя играчката като символ на детството, радостта и креативността. Част от експонатите се използват и за декорация, или пък се събират от запалени колекционери. Те съчетават традицията на класическите чешки играчки с иновативността на съвременното изкуство и производство. В експозицията са представени работи на съвременни автори, заедно с емблематични продукти, които са оставили следа в историята на чешката култура, посочват от пресцентъра на Общината.

Чешката играчка се превръща в еталон в международен план. Има огромни успехи на Световното изложение в Брюксел през 1958 г., където главна роля в експозицията, насочена към детския свят, има Иржи Трънка, заедно с Виктор Фиксъл и Вацлав Кубата. В по-новата история интерес към детската играчка буди ретроспективата на Либуше Никлова, показана през 2011 г. в парижкия Музей на декоративните изкуства под името Plastique ludique (Радостната пластмаса).

Година по-късно чешки играчки са включени в проекта “Столетието на детето” (Century of the Child: Growing by Design 1900-2000), представен в нюйоркския Музей на модерното изкуство.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега