Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изправят на съд шофьорката, предизвикала смъртта на 6 души при катастрофа край Вакарел

Изправят на съд шофьорката, предизвикала смъртта на 6 души при катастрофа край Вакарел

Водачката засече автобус, който се обърна в канавката.

Изправят на съд шофьорката, предизвикала смъртта на шестима души при тежката катастрофа на АМ "Тракия" край Вакарел. Припомняме Ви, че водачката засече автобус, който се обърна в канавката. Пострадаха над 20 души.

Случаят е от 13-и април м.г. Обвиняемата е била зад волана на лек автомобил с марка "Рено". По документи тя е правоспособен водач с 10-годишен стаж зад волана. По време на инцидента не е била под въздействието на алкохол. В района на 28-ми км от автомагистралата, подсъдимата застигнала автобус на частна фирма и предприела маневра за изпреварване, като увеличила скоростта.

В момента, когато се изравнила с автобуса, тя забелязала, че колата й се отклонила твърде много вляво и застрашително се доближила до металната мантинела, разделяща двупосочното движение по магистралата. При това, обвиняемата рязко завила вдясно към автобуса и веднага отново завила волана вляво, за да предотврати удар с него.

Изплашена, шофьорката направила трета маневра обратно вдясно, при което автомобилът й започнал да се клати и ударил с предната дясна част пътническия автобус. Последвало приплъзване на „Рено“ и достигането му до предната ос на автобуса. Предната дясна гума на колата се вклинила в предния ляв калник на автобуса. Външната част на дясната гума на лекия автомобил била срязана и блокирана в калника на „Мерцедес“.

По този начин гумата на лекия автомобил променила посоката на движение на автобуса вдясно. Водачът му нямал никаква възможност да я промени и въпреки задействаните от него спирачки и опита да завие наляво, продължил да се движи вдясно. „Мерцедес“ преминал косо през „аварийната“ лента и банкета и с челната си дясна част навлязъл във водосточна канавка.

Автобусът се наклонил вдясно, при което лекият автомобил се откачил от него и се установил на място наоколо. При накланянето на автобуса, дясната странична част опряла в земната повърхност. В това положение, триейки се в земята, продължило движението му напред около 20 -30 метра.

След като двете МПС преустановили движението си, обвиняемата излязла от автомобила си и незабавно се обадила на телефон за спешни случаи 112. Жената се насочила към пострадалите, за да им помага с каквото може, предоставяйки телефон и вода.

Вследствие на предизвиканото от обвиняемата произшествие настъпила смъртта на шестима пътници, които след като счупили страничните стъкла с телата си, били притиснати между автобуса и земната повърхност. При изпадането от седалките, вследствие обръщането на автобуса надясно, били причинени средни телесни повреди на седемнадесет души. Останалите пътници получили леки наранявания.

Според заключението на назначената по делото автотехническа експертиза непосредствено преди ПТП двете МПС са били изправни. Автобусът се движел със скорост 120 км/ч., а лекият автомобил със 100 км/ч.

Причините за настъпване на тежкия пътен инцидент са субективните действия на обвиняемата, която по време на изпреварване не е осигурила достатъчно странично място между двете превозни средства. За нея ударът е бил предотвратим, ако бе осигурила минимална странична дистанция от минимум 1,16 метра, докато за водача на автобуса той е бил неминуем.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега