Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Информационното турне за Атанасовско езеро продължава и през март

Информационното турне за Атанасовско езеро продължава и през март

Следващите спирки на турнето за Атанасовско езеро са в кв. "Черно море", кв. "Сарафово", Рудник и Банево.

Информационното турне за Атанасовското езеро ще продължи и през март, съобщиха от проект "Солта на живота". Идеята е да се отбележи 20-та годишнина откакто България чества Световния ден на влажните зони, като се представи всичко най-интересно за крайбрежната лагуна, характерните видове, които се срещат в нея, миграцията на птици, солодобива, кало и луго-лечението, възможностите за туризъм и еко образование, както и да се чуе мнението на местните хора, които са близо до Атанасовско езеро.

Стартът бе даден в ОУ „Йордан Йовков“ в ж.к. "Изгрев", където имаше срещи с над 150 деца на възраст от III до VII клас. Експертите от Българска фондация Биоразнообразие разказаха и представиха Атанасовско езеро с презентация, а децата се включиха в емоционална дискусия как и кога са посещавали езерото, къпали ли са се в лугата, мазали ли са се с лечебната кал и т.н.

Особен интерес предизвика тематичната викторина, която мотивира децата да дадат най-доброто от себе си и да отговорят на въпроси, свързани с особеностите на екосистемите и видовете в езерото, за което бяха възнаградени с малки подаръци.

Тази седмица турнето продължи в кв. Ветрен и ОУ „Христо Ботев“, където срещата беше с децата от IV до VII клас във физкултурния салон на училището и се проведе в същия формат. Голяма част от учениците бяха посещавали езерото, но главно басейните с луга и кал. Всички очакват с нетърпение по-топлото време, за да посетят Пътеката на саблеклюна и да наблюдават на живо всичко това, за което им разказаха Радостина Ценова и Диана Павлова.

Следващите спирки на турнето за Атанасовско езеро са в кв. "Черно море", кв. "Сарафово", Рудник и Банево, а то ще продължи до края на март.

Влажните зони са едни от най-застрашените и важни екосистеми на планетата, чиито ползи са малко известни или недооценени:

1. Влажните зони са естествен буфер срещу бедствия. Те действат като попивателна гъба, която поглъща и съхранява дъждовната вода и намаляват риска от наводнения. При продължително отсъствие те постепенно изпускат съхранената в границите си вода и я предоставят на цялата околност.
2. Имат способността да възстановяват водните запаси и да подхранват подпочвените води.
3. Те са естествени пречиствателни станции. Живеещите в тях растения, бактерии и др. организми пречистват водата, преди да достигне до морето или до нашите домове. На много места по света се изграждат пречиствателни станции имитиращи естествените блата.
4. Влажните зони се сравняват с тропическите гори, като едни от най-продуктивните екосистеми на Земята. Те осигуряват дом и храна на най-разнообразни и ценни растителни и животински видове.
5. Влажните съхраняват големи количества въглерод, с което облекчават проблемите, свързани с промените в климата.
6. Влажните зони са от важно значение за местните хора като източник на вода и място за риболов, но служат отлично и за отдих, туризъм и забавление.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега