Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Искаме или не да бъдем "гореща точка" за бежанци?

Искаме или не да бъдем "гореща точка" за бежанци?

Искаме или не да бъдем "гореща точка" за бежанци? Изглежда отговорът на този въпрос е ясен на немският канцлер Ангела Меркел.

Искаме или не да бъдем "гореща точка" за бежанци? Изглежда отговорът на този въпрос е ясен на немският канцлер Ангела Меркел. В рамките на вчерашната евросреща по въпросите за мигрантите, желязната лейди на Германия заяви, че България сама е поискала да бъде разпределителен център, в качеството си на погранична зона на ЕС. С това, обаче, не са съгласни много от хората у нас, включително редица лица от властта.

„България посочи, че има външна граница с Турция, че се намира под огромен миграционен натиск. Ние казахме, че ако България иска да създаде „гореща точка", ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции, каквато получиха Гърция и Италия. Но ние не искаме да налагаме нищо на България. България сама каза: Ние имаме проблем, защо да не сме ние?", коментира Меркел след срещата на върха, предават информационните агенции.

В същото време, по-малко от 10 дни по-рано външният министър Даниел Митов твърдо заяви, че създаването на „гореща точка“ у нас е немислимо и няма как да се осъществи. Той коментира, че страната ни държи тези центрове да се изградят извън границите на Евросъюза, каквото е и искането на голяма част от държавите – членки.

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пък призна пред БНТ, че страната ни трябва да поиска такъв център, но само при нужда. По думите й, в момента натискът у нас не е толкова силен, колкото в Италия и Гърция, което само по себе си прави „горещата точка“ у нас излишна на този етап.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, от своя страна, заяви в Народното събрание, че подобно искане не е отправяно към Евросъюза. По думите й, до този момент на нито една от срещите страната ни не е давала такова предложение и възможността не е обсъждана. Или поне не официално.

Така, твърдението на Меркел остава плод на неофициални разговори или личното усещане на немския канцлер за бъдещето. А отговорът на въпроса: „Искаме или не „гореща точка“ на наша територия?“ – остава неизвестно между европейското „да“ и националното „не“.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега