Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Исландия, Лихтенщайн и Норвегия инвестират 210 млн. евро в български проекти

Исландия, Лихтенщайн и Норвегия инвестират 210 млн. евро в български проекти

България подписа меморандуми за разбирателство за изпълнението на Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство и изпълнението на Норвежкия финансов механизъм за периода 2014-2021 г.

България подписа меморандумиза разбирателство за изпълнението на Финансовия механизъм на Европейскоикономическо пространство и изпълнението на Норвежкия финансов механизъм запериода 2014-2021 г. По силата на това сътрудничество страната ни ще получифинансова подкрепа за проекти в социално и териториално развитие и сближаване вразмер на 210,1 млн. евро, предоставени безвъзмездно от Република Исландия,Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия.

България е сред първите от общо 15държави, която подписва меморандумите за разбирателство, което ще даде ивъзможност за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения.

"Програмите подвата механизма имат ключова роля за България, защото допълват мерки по основнитеприоритетни политики за страната, които не попадат или не попадат напълно вобхвата на оперативните програми", заяви вицепремиерът по европейските фондовеи икономическата политика Томислав Дончев, който подписа двата меморандума отстрана на България.

"С тези споразумения засилваме сътрудничеството междуНорвегия и България за постигане на максимален ефект по редица важни политики",заяви посланикът на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова г-жа ТовеБрувик Вестберг.

Чрез Финансовиямеханизъм на ЕИП с ресурс от 115 млн. евро, предоставени от Исландия,Лихтенщайн и Норвегия, ще бъдат финансиранипроекти за местно развитие и намаляване на бедността, енергийна ефективност исигурност, опазване на околната среда и развитие на предприемачеството вобластта на културата.

В допълнение Норвегия предоставя 95,1 млн. евро запроекти, насочени към развитие на бизнес, иновации и малки и среднипредприятия, правосъдие и вътрешни работи, които ще се реализират у нас чрезНорвежкия финансов механизъм.

Гражданското общество ще получи подкрепа в размерна 15,5 млн. евро за мониторинг и оценката на политики и дейността на администрацията.Отделени са 951 000 евро за проекти за подпомагане на социалния диалог игарантиране на достойни условия на труд.

В следващите шестмесеца ресорните министерства и заинтересовани страни от България и страните-доноритрябва да изготвят идейни концепции за всяка от одобрените програми. Първитепроекти могат да стартират в края на следващата година, а срокът за изпълнениена всички дейности е 30 април 2024 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега