Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Йорданова: Законопроектът за Сметна палата ще възстанови функциите й

Йорданова: Законопроектът за Сметна палата ще възстанови функциите й

„Законопроектът за Сметна палата ще внесе промени в режима на устройството, организацията и дейността на институцията, но същевременно запазва утвърдените нормативни разрешения на сега действащия закон. Изготвените предложения, които предлагаме, отговарят на отправените препоръки и са изцяло съобразени със Закона за публичните финаси, който е в действие от началото на 2014 г." Това заяви от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ Диана Йорданова и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси по време на дебатите на първо четене в зала.

„Законопроектътза Сметна палата ще внесе промени в режима на устройството, организацията идейността на институцията, но същевременно запазва утвърдените нормативниразрешения на сега действащия закон. Изготвените предложения, които предлагаме,отговарят на отправените препоръки и са изцяло съобразени със Закона запубличните финаси,  който е в действие отначалото на 2014 г." Това заяви от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ Диана Йорданова и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси по време на дебатите на първо четене в зала.

"Един от най-важните моменти е промяната на модела на одитнатаинституция. Изоставя се многобройната, състояща се от 9 члена колегия, коятовзема с мнозинство окончателните решения по всеки одитен доклад. Такъв модел нарешения по одитните доклади не съществува в нито една от държавите членки наЕС, в които функционират парламентарни одитни институции“, поясни Йорданова.

Спореднея, многобройните колегии се изграждат не толкова като професионалниоргани, а на партийно-квотенпринцип. По този начин се създава риск колегията да се превърне в орган наколективната професионална безотговорност и изпълнител на поръчения науправляващи партийни централи.

"Подобни колегии излизат твърде скъпо наданъкоплатеца, поради по-високите разходи за издръжка.  Законопроектът предвижда Сметната палата дасе ръководи от тричленна колегия отпредседател и двама заместник председатели. За тях ще важи изискването за високпрофесионализъм в областта на одита /външен и вътрешен/, финансовия контрол,финансите или счетоводството", обясни народният представител.

Освен това, членовете на Сметната палата щесе избират чрез публична процедура като допълнителна гаранция за избирането напрофесиналисти с висока репутация. Решенията на колегията ще се взематединодушно, което ще означава ясна и категорична позиция, и отговорност навсеки член по одитните доклади и по другите актове на Палатата.

По думитена бургаския депутат високите изисквания за професионализъм ще важат и задиректорите на дирекции, които ще бъдат подчинени на заместник председателите. Тази управленска организация е по-рационална и професионална от сегасъществуващата организация на множество одитни отделения, оглавявани от членовена Палатата, което поражда очевидния риск от противоречива практика. Служителитена одитната институция ще декларират имотното състояние и условия занесъвместимост.

„СъсЗаконопроекта се възстановява административно-наказателната функция  на Сметната палата и  респективно на председателя да издаванаказателни постановления за налаганена глоби и имуществани санкции при нарушения на режима на обществените поръчки.Всички тези изменения са съобразени с препоръките на   GRECO (Група държави срещу корупцията)във  Втория доклад за изпълнение на препоръкитеот страна на България, приет на 10 октомври 2014 г.“, заяви Диана Йорданова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега