Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Йорданова: Очаква ни катастрофа, ако не актуализираме на бюджета на НЗОК

Йорданова: Очаква ни катастрофа, ако не актуализираме на бюджета на НЗОК

Необходима е спешна актуализация на бюджета на НЗОК, както и на държавния бюджет. Това показват и данните от приходните агенции, които са изключително тревожни. Дефицитът в края на май е близо 890 млн. лв.

„Необходимае спешна актуализация на бюджета на НЗОК, както и на държавния бюджет. Товапоказват и данните от приходните агенции, които са изключително тревожни. Дефицитътв края на май е близо 890 млн. лв. Съпоставено с май 2013 г. - имахме излишъкот 45 млн. лв. Сегашните управляващи не искат да признаят своя пълен провал втази област и затова по всякакъв начин бягат от актуализация. Ако съпоставимпроцента събираемост, тя е сходна, но по същото време миналата година сегашнотоуправление настояваше за актуализацията, извършена през август 2013 г. Ще сеналожи служебното правителство да работи без ликвидни средства”. Това заявинародният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова, която е член и напарламентарната комисия по бюджет и финанси.

Катонеоспорим факт тя посочи дефицита в Здравната каса, които споредпредварителните разчети ще е поне 329 млн. лв. към края на август. СпоредБългарския лекарски съюз (БЛС) към края на тази година реалният недостиг можеда достигне 491 млн. лв. „Днеспредстои да бъде обсъдено на заседание на Надзорния съвет на фонда предложениеза актуализация на бюджета на НЗОК. Ако бъде одобрено, Министерството наздравеопазването ще бъде задължено да го внесе в МС незабавно и така може да серазгледа на редовното правителствено заседание в сряда.

Според информация вмедиите, разпространена от пресцентъра на МЗ,  още преди седмица от Надзора на касата еполучено настояване за актуализация, което е било одобрено от министъра и евърнато обратно за финално гласуване. Първоначално, при публичните си изяви впоследните два месеца, министър Таня Андреева твърдеше, че не е нужнаактуализация. Сега, обаче, е на друго мнение. Това е абсолютно безотговорноотношение”, коментира бургаският депутат. ДианаЙорданова сподели още, че ситуацията е тревожна и по отношение на държавниябюджет.

От януари до юни 2014 г. са натрупани общо 350 млн.лв.  неизпълнение в приходите от ДДС от внос иакцизи спрямо месечните разчети, заложени от финансовото министерство. Товапоказват предварителни данни за изпълнението на заложения детайлен план заприходите на Агенция "Митници" за 2014 г.

„Правителствотона Пламен Орешарски не може да се справи с приходната част на бюджета. Ако сезапазят сегашните тенденции, неизпълнението може да достигне 1 млрд. лв. Само презюни, приходите от ДДС и акцизи на агенцията изостават със 152 млн. лв. спрямопрогнозно заложените за месеца. Това високо неизпълнение на месечните прогнозиможе донякъде да се дължи на зле изготвен план, но при всички положенияпроблемът е сериозен. Тревожните  данниза юни могат да се обясняват със свиване на икономиката или с преминаването напо-голяма част от нея в сивия сектор. Още при приемането на бюджета за 2014 г.заявявахме, че той е нереалистичен. Предизборните популистки обещания науправляващите, че знаят как да преборят контрабандата и да увеличат приходите,бързо бяха забравени”, заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега