Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Йорданова: Промените в Закона за публичните финанси целят да дисциплинират общините

Йорданова: Промените в Закона за публичните финанси целят да дисциплинират общините

„Промените в Закона за публичните финанси (ЗПФ) целят да дисциплинират общините. Кметовете, които в желанието си да правят повече разходи в бюджетите си, планират грешно приходите на общината. Това е предпоставка за трупане на много задължения. Лошото планиране няма политическа окраска. С измененията в закона, предвиждаме предоставяне на публична информация за всички общини по ясно регламентирани показатели, които ще се наблюдават във връзка с финансовото състояние на местната власт”, това каза днес в Народното събрание бургаският депутат Диана Йорданова при приемането на второ четене на Закона за публичните финанси.

„Промените в Закона за публичните финанси (ЗПФ) целят да дисциплинират общините. Кметовете,които в желанието си да правят повече разходи в бюджетите си, планират грешноприходите на общината. Това е предпоставка за трупане на много задължения.Лошото планиране няма политическа окраска. С измененията в закона, предвиждамепредоставяне на публична информация за всички общини по ясно регламентиранипоказатели, които ще се наблюдават във връзка с финансовото състояние наместната власт”, това каза днес в Народното събрание бургаският депутат ДианаЙорданова при приемането на второ четене на Закона за публичните финанси.

Промените, свързани с въвеждането на нов механизъм зафинансово оздравяване на общините е механизъм за ранно предупреждение, чефинансите на дадена община не са в добро състояние. Чрез него местнатаобщественост ще бъде информирана за проблемите.

„Има общини, които на практика са фалирали – задължениятаим надхвърлят 2-3 пъти бюджета им. Други пък са с хронични дефицити, няколкопъти надвишаващи техния бюджет, които на практика и сега зависят от централнатавласт. Какъв е профилът на общините, които са във висока задлъжнялост: иматниски бюджети и ниски собствени приходи. Над 50% от приходите им са държавнисубсидии, за държавно делегираните дейности, гарантиращи образование,здравеопазване, социални дейности, които са в рамките на общината. Собственитеприходи на една такава община са в много по-малък процент. Тя и сега езависима. Когато прави разходи, много повече от собствените си, разбира се, чеотново търси помощ от държавата”, коментира Йорданова, която е зам.-председателна Комисията по бюджет и финанси.

Тя е категорична, че според промените в закона задължениена кмета е да предложи на Общинския съвет план за оздравяване. Ако нещата сеограничат до там, общината ще може със собствени сили да върне финансовото сисъстояние в нормални граници. Ако не може да се справи сама, правителството,започва да играе по-сериозна роля в този процес. Ще дава становище по плана,наблюдавайки го и евентуално отпускайки безлихвен заем на общината. „Имашенеобходимост от промени в законодателството, защото така ще се гарантира, чеобщините няма да се  трупат нови дефицити в близките години”, казвабургаският народен представител.      

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега