Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Йорданова: Промените в данъчните закони ще доведат до облекчения за гражданите

Йорданова: Промените в данъчните закони ще доведат до облекчения за гражданите

С окончателното приемане на промени в данъчните закони ще бъдат регламентирани редица облекчения и облагания за физическите лица. Тези изменения и корекции вървят в унисон с приемането на бюджета, а при Закона за данък добавена стойност се правят, за да се синхронизират текстовете с европейските директиви.

„С окончателното приемане на промени в данъчнитезакони ще бъдат регламентирани редица облекчения и облагания за физическителица. Тези изменения и корекции вървят в унисон с приемането на бюджета, а приЗакона за данък добавена стойност се правят, за да се синхронизират текстоветес европейските директиви. Обърнали сме внимание на физическите лица – таканапример след гласуване, приехме облекчениеот 5% от данъка на довнасяне на физическите лица при подаване на декларации поелектронен път и плащане данъка до срока, който е предвиден според закона. Товаот една страна ще стимулира подаването на данъчни декларации по алтернативенначин, а от друга – ще доведе до повишаване събираемостта на бюджетнитеприходи. Предложеният срок 31 март е съобразен със срока за подаване на годишниданъчни декларации от юридически лица“. Това заяви народният представител отГЕРБ-Бургас Диана Йорданова след приемането на промените в данъчните закони.

Йорданова, която е зам.-председателна комисията по бюджет и финанси в парламента, коментира, че с направенитеизменения в Закона за местни данъци и такси и подаването на данъчни декларациипо електронен път ще доведе до намаляване на административната тежест иразходите на бизнеса и гражданите, намаляване на разходите за администрация.

„Важен момент е, че общините ще могат по електронен път да предоставятинформация до Министерството на финансите. Това ще бъде възможно чрез създаванена национална база данни по местните данъци. С този централизиран модул лицата,които имат издаден персонален идентификационен код (ПИН) от НАП да проверяватсъстоянието на данъчната си сметка за местни данъци и такси“. Приемането на ПИКе сериозна стъпка напред в ДОПК, ще има положителен ефект от него загражданите, които бързо и лесно ще получават нужната информация, да извършват иплащания по електронен път“, коментира промените бургаският депутат.

От 1 януари 2015 г. всеки, койтокупува, прехвърля или отписва МПС, няма да има нужда да посети местната данъчнаадминистрация, а само КАТ. Оттам всички промени по електронен път ще бъдатпредавани на съответната администрация, тя ще определи размера на данъка, акостава дума за ново превозно средство, и ще го съобщи на своя данъкоплатец.

„Приехме и промяна относно Законаза корпоративното подоходно облагане, свързана с облагането на парите заразходи на народните представители. Средствата,които всеки народен представител получава съгласно Правилника за организациятаи дейността на Народното събрание, ще се облагат с 10% корпоративен данък, асамото НС ще прави това облагане и ще внася от името на народните представителисумата в държавния бюджет. С промени беше прието, че данъкът върху доходите отлихви остава 8 на сто и през 2015 г. Премахнат беше т.нар. необлагаем праг от340 лв.. Той беше въведен миналата година и го определяме като несправедлив,тъй като доходи до посочения праг получават облекчение, а доходи над него сеоблагат“, сподели Диана Йорданова.

Министерството на финанситеподкрепи и въвеждането на нови данъчни облекчения за деца. По този начин ще сеосигурят финансови стимули от страна на държавата за подпомагане приотглеждането на деца в България, а от друга – ще се увеличи участието на жени сдеца на пазара на труда и ще се намали детската бедност. Тези промени са важначаст от социалната политика на държавата. „За семействата с до три деца щемогат да ползват данъчни преференции догодина. С 200 лева ще се намалявагодишната данъчна основа на единия родител и съответно ще се плаща с 20 левапо-малко данък за едно дете. За две деца намалението на данъчната основа ще е400 лева данък, а за три - 600 лева“, заяви Йорданова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега