Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Йорданова: Трябва да предотвратим рисковете за финансов срив в държавата

Йорданова: Трябва да предотвратим рисковете за финансов срив в държавата

Задържането на ниските нива на инфлация сериозно засяга икономическия растеж. Това води до индикации за увеличаване на дълга.

„Още при приемането на държавния бюджет за 2014 г. многократно при дебатите заявявахме, че той е нереалистичен и няма да бъдеизпълнен. Желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителнаефективност разходи, доведе до безотговорно планиране на приходната част набюджета, и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от законанива. Предизборните заклинания, че управляващите знаят как да преборятконтрабандата и да гарантират приходната част на бюджета бързо бяха забравени,а безпринципните кадрови назначения в приходните администрации и най-вечеАгенция „Митници” доведоха до изоставане в приходите от акцизи и ДДСпод нивата от 2013г. Най-тревожнотое, че управляващите не признават, че поставят страната в нестабилнаситуация. Трябва да се избегнат всички рискове от финансов сривна държавата”.

Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас ДианаЙорданова в пленарна зала по време на дебатите, свързани с актуализацията набюджета.Тя коментира, че данните отприходните агенции по отношение на дефицита са много тревожни - в края на май той е близо 890 млн. лв.Съпоставено с май 2013, имашеизлишък от 45 млн.лв.

„Управляващи от БСП не искат да признаят своя крах в тази област и логично не искат актуализация. Ако съпоставим процентасъбираемост, тя е сходна, а по онова време миналата година сегашното управлениенастояваше за актуализацията, извършена през август 2013-а година. Ще се наложислужебното правителство да работи без ликвидни средства. Само в рамките на юниприходите от ДДС и акцизи на агенцията изостават със 152 млн. лв. спрямопрогнозно заложените за месеца. Така очакваното неизпълнение на данъчнитеприходи ще бъде между 700-900 млн.лв . Не трябва да забравяме и необходимостта от осигуряване на допълнителен трансфер за НЗОК – 225-328 млн.лв.(0,3-0,4% от БВП). А принай-консервативна оценка минималният допълнителен дефицит, който ще се наложи от управлението наоперативните програми, е в размерна 500 млн.лв”, коментира  ДианаЙорданова. Народният представител заявиоще от трибуната, че в страната продължава да се отчита дефлация – по данни на Евростат тя е 0.3%, а според националнатастатистика минус 0.4%.

„Задържанетона ниските нива на инфлация сериозно засяга икономическия растеж. Това води до индикации за увеличаване на дълга. НС трябвада реши да вдигне лимита на този дълг, за да бъде осъществено финансиране поопределени дейности, а това може да стане само с допълнителен дълг от поне 5млрд, който трябва да бъде емитиран от служебния кабинет или следващотоправителство. Така например трябва да да се предвиди не по-малко от 1,5 млрд.лв. за подпомагане на Фонда за гарантиране на влоговете, тъй като средстватав него не са достатъчни, за дапокрият обезпечените   вложения в КТБ (3,64 млрд.лв. спрямо 2.1 млрд.лв. налични във фонда)”, заявибургаският депутат. Според нея твърденията, чефискалният резерв нараства до 8 млрд. лв е поредната опорна точка и причинатане е в спестовността на правителството, а в поемането на нови дългове.

„Истината е, че в момента в депозитната сметка на правителството в БНБ има 6,5млрд. лв., а в търговските банки са оставени 1,5 млрд. лв. Въпросът обаче е, че4,15 млрд. лв. от тях са дългове, а не спестени средства.До края на годината предстоят триголеми плащания по настъпващи падежи – през септември, октомври иноемрви. Като вземем предвид това и още други факти от сегашното ниво на фискалния резерв трябва директно да се извадят 3.5млрд. лв. Така излиза, че хазната всъщност разполага с малко под 4 млрд. лв. По закон обаче в края на годината фискалният резерв трябва да еминимум 4,5 млрд. Ето защо лимитът на дълга трябва да се вдигне сега, за да има по-голяма гъвкавост и посрещане на социалнии други бюджетни плащания”, категорична бе Диана Йорданова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега