Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Йорданова разяснява промените в нормативната уредба пред финансистите на общините

Йорданова разяснява промените в нормативната уредба пред финансистите на общините

„В проект на Закона за туризма е предвидено създаване на онлайн платформа между хотелите, МВР и НАП. Данните ще могат да се ползват, при желание, от общинските администрации. Около 250 общини имат лиценз. През 2013 г. има разработена система и е предоставена на общините, но малко от тях я познават“. Това каза зам.-председателят на парламентарната Комисия по Бюджет и финанси Диана Йорданова на ХIХ-ата национална среща на финансистите от общините. Тя се провежда и в момента в Пампорово.

„Впроект на Закона за туризма е предвидено създаванена онлайн платформа между  хотелите, МВР и НАП. Данните ще могат да се ползват, при желание,  от общинските администрации.Около 250 общини имат лиценз. През 2013 г. има разработена система и епредоставена на общините, но малко от тях я познават“. Това казазам.-председателят на парламентарната Комисия по Бюджет и финанси ДианаЙорданова на ХIХ-ата национална среща на финансистите от общините. Тя сепровежда и в момента в Пампорово.  

Депутатът от Бургас посочи, че е налице и Законопроект за изменение идопълнение на Закона за вътрешния одит в публичния сектор, който вече е приет на първо гласуване. Предвижда се звено за вътрешен одит задължително да сеизгражда в държавните администрации, в частта касаеща общините, общините, чийтобюджет надхвърля 10 млн. лв., търговските дружества, включително лечебнитезаведения, с над 50 процента държавнои/или общинско участие в капитала и с годишен оборот над 10 млн. лв. за всякаот последните три години. Законът ще засегне и търговските дружества, чийто капитал е собственост на дружествата по т. 6 с годишен оборот над 10 млн. лв. за всяка отпоследните три години.

Общото звено за вътрешен одит може да сеизгражда след съгласуване с министъра на финансите в една община въз основа наспоразумение, сключено между две или повече общини.​Законът за местните данъци итакси (ЗМДТ) регламентира таксата за битови отпадъцида се определя на база количество отпадък, а когато установяването наколичество не е възможно, таксата да се определяна ползвател. Към момента използваната от общините основа заопределяне размера на таксата за битови отпадъци в повечетослучаи е данъчната оценка/отчетната стойност на недвижимите имоти.Тази практика не осигурява необходимата тясна връзка междугенерираното количество отпадъци от задълженото лице и размера натаксата.

Респективно, няма обективна база, за да се установи доколкозаплащаната от дадено лице такса съответства на обема и качеството наполучената от същото лице услуга. Лица, които изхвърлят по-голямоколичество отпадъци могат да плащат същата и дори по-малка сума затакса за битови отпадъци от други, които са собственици на имоти свисоки данъчни оценки и които не генерират големи количества отпадъци.

В тазихипотеза ще е налице противоречие както с принципа за справедливост приопределяне и заплащане на местните такси, посочен в чл. 8, ал. 1,т. 3 от ЗМДТ, така и с принципа за понасяне на разходитеот причинителя или притежателя на отпадъците, т.нар. принцип„замърсителят плаща“. Една от главните цели от действието на втория оттези принципи е да се стимулират лицата да намалят количеството на изхвърляниотпадъци от бита. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега