Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗЛД: Бизнесът не обърна достатъчно внимание, за това не е готов за новия регламент

КЗЛД: Бизнесът не обърна достатъчно внимание, за това не е готов за новия регламент

Венцислав Караджов отрече, че според новия регламент не може да се разпространява информация за лице, срещу когото се води разследване или което е обвиняемо.

"От гледна точка на държавата и Комисията за защита на личните данни беше направено не малко за разяснение на регламента. Въпросът е, че бизнесът не се интересуваше, тъй като за него регламентът не беше акт, който ще се прилага веднага и не обърна необходимото внимание и то навреме, и затова не е подготвен в момента". Това коментира председателят на КЗЛД - Венцислав Караджов в ефира на БНТ.

По думите му трябва да се балансират правото на достъп до информация и защитата на личните данни. Караджов отрече, че според новия регламент не може да се разпространява информация за лице, срещу когото се води разследване или което е обвиняемо.

"В конкретния случай регламентът няма да намира своето приложение, правилата ще бъдат по новата директива за разследване, която е най-общо казано полиция, вътрешен ред и правосъдие. Тогава, когато има обществен интерес, той трябва да бъде удовлетворен и трябва да бъдат намерени правила, по които да се случи", посочи той.

Според неговите обяснения, "в края на краищата общественият интерес е да се разкрие престъплението и деецът на това престъпление и този интерес понякога надвишава интереса журналистът да получи информация, за да може да я оповести". 

Председателят на  Комисията за защита на личните данни каза още, че ако има журналистическо разследване с цел разкриване на неправомерни практики в системата, не би следвало да води до санкции за дадената медия.

"Но ако се окаже, че това е една жълта новина, то тогава няма да има изключване на прилагане на правилата на регламента и ще се санкционира медията като администратор. Но това трябва да се прецени конкретно спрямо казуса и обстоятелствата", каза Венцислав Караджов.

"Според мен Законът за личните данни не може да се прилага такъв какъвто е и трябва да се следи казус по казус. А целта на регулаторите като Комисията за защита на личните данни е да създадат една нормална превантивна среда, а не да налагат санкции и да пречат на бизнеса да функционира. Целта е да се обработват законосъобразно личните данни на физическите лица от всички администратори, които го правят. Това обаче чрез налагане на санкции няма да се постигне", допълни Венцислав Караджов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега