Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Внимавайте с "топ офертите" за Свети Валентин и Трифон Зарезан

КЗП: Внимавайте с "топ офертите" за Свети Валентин и Трифон Зарезан

Димитър Маргаритов: Потребителското хладнокръвие не бива да ни напуска дори когато става въпрос за празници.

"Прирезервациите през интернет за СветиВалентин и Трифон Зарезан,особено в последния момент, трябва да се внимава с предложения от типа топ оферта", предупреди председателятна Комисията за защита на потребителите(КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на Bulgaria On Air. Той призова потребителите да не се поддават на празничната еуфория.

"Ниене можем да кажем какво точно означава това наименование, спрямо какво е „топ”офертата и т.н. Затова потребителското хладнокръвие не бива да ни напуска дорикогато става въпрос за празници. Когатоискате да зарадвате любимия човек с подарък от интернет точно на този празник идоставката закъснее, Вие ще трябва да вземете бързо някакво друго решение, зада намерите алтернатива. Но щом забавянето е по вина на търговеца, имате право даразвалите сделката дори когато става въпрос за т.нар. стоки по поръчка, какватопоначало не може да бъде отказана от потребителя след като нещо е изработено понегов размер или за този, на когото би искал да го подари", обяснипредседателят на КЗП.

Той добави, че при забавена доставка търговецът дължиобезщетение, което може да включва авансово заплатените суми във връзка спокупката, както и за други претърпени поради закъснението вреди. Тези,които ще предпочетат превръщащия се във все по-предпочитан от потребителитеспособ за подаръци – ваучерът, е важно да се обърне внимание на това, че винагизакупуването и използването му е свързано с някакви правила.

"Най-малкото срок,в който би трябвало да бъде реализирана покупката, или други условия, коитоможе да се свързани с различен тип промоции и намаления, за които въпросниятваучер да не важи. При подаряването им хората не бива да се притесняват дапредадат подобна информация, тъй като така този, който го получава, не самоняма да бъде ограничен в рамките на нещо конкретно и ще може да избере отпо-богат асортимент, но и ще има възможност пълноценно да се възползва отусловията по ваучера”, каза Маргаритов.  

Приофертите за празнични вечери обикновено се анонсират допълнителни неща, за коитосъщо трябва да се внимава, тъй като понякога не знаем дали може да се наложи дасе плати допълнително, предупреди още председателят на КЗП. Той даде пример съсзапазването на маса в ресторант, което при подобен празник е различно отслучаите, в които искаме да отидем на вечеря с приятели.

"Може да има някакъвелемент на изненада или допълнителни услуги, които да се предложат – програма,понякога безплатна бутилка вино и да получим сметка с някаква добавка за това,че сме били на масата с хубавия изглед към града, но да го установим след катонещата са приключили", допълни Маргаритови подчерта, че е задължение на търговеца предварително в писмен вид да уточнявакакво е включено в цената, кое колко ще струва и по какъв начин ще бъдедобавено към сметката евентуално.

"Когато самият търговец има условия,включително това, че разполага със специално място, на което цената би биларазлична, това трябва да бъде обявено задължително писмено. След като епредявена такава претенция и тя е отразена в касовия бон, а не се е съдържала вписмен документ – например, менюто или на интернет сайта на търговеца, тотогава той не би могъл да го изисква и да очаква заплащане", изтъкнапредседателят на КЗП.  

Навъпрос на водещия наблюдават ли се случаи търговци да използват еуфоричнотонастроение на потребителите по време на празници, за да им предлагат без особенастойност, които в контекста на празника изглеждат атрактивно, Маргаритовпотвърди, че има такива опити.

"Търговците знаят, разчитайки на сантименталнитеаспекти, че могат много по-лесно да изкушат потребителите да си купят нещо,което шумно рекламират като със страхотни ефекти, а всъщност то да си е съвсемобикновено, което дори понякога няма и стойността не само на която се продава,но и изобщо някаква пазарна стойност. Такива опити има и те могат да бъдатпресечени по един основен начин – потребителите да са нащрек и да внимават стова, което се опитва да им се внуши, както и да сигнализират при нас. Ние същонаблюдаваме пазара", каза в заключение Маргаритов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега