Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Все по-често получаваме сигнали за заблуждаващи намаления в интернет

КЗП: Все по-често получаваме сигнали за заблуждаващи намаления в интернет

Търговците понякога опитват да използват това, че невинаги има следа от кореспонденцията между търговеца и клиента в електронната платформа.

В Комисията за защита на потребителите (КЗП) зачестяват сигналите от граждани, които не получават обещаните отстъпки припазаруване през интернет, съобщипредседателят Димитър Маргаритов в ефира на "Скат". Според него, търговците понякога опитват да използват това, че невинаги има следа от кореспонденцията между търговеца и клиента в електронната платформа.

"Потребителите подават сигнал къмнас, че са видели в електронен магазин цена на стока, поръчали са я, появил сее допълнителен прозорец за намаление, след което са потвърдили крайната цена.Впоследствие търговецът отрича да е имало такова намаление и стоката да епродавана на тази цена. Т.е. има опит за едно шиканиране", разказва занекоректната практика Маргаритов.  

Той дава пример с анонсирана цена от75 лв. за определен модел обувки. При разглеждане на артикула изскача прозорец,който показва, че точно в този момент има намаление и че цялата покупка щеструва заедно с доставката 58 лв. След направена и потвърдена поръчка търговецътиска 75 лв. и казва, че никога не е продавал тези обувки по-евтино.

"Хубавото е, чепотребителите все по-често си пазят имейлите от предварителната комуникация ипотвържденията на поръчките. Благодарение на това ние успяхме да решим тезислучаи и да се произнесем за нелоялна практика, която санкционираме изабраняваме", коментира още Маргаритов. Председателят на КЗП добави, че макар такиваслучаи да са по-чести напоследък, все още не са се превърнали в симптоматика.  

В търговската мрежа най-честитенарушения при кампаниите за намаления са липсата на достатъчно наличности отартикули в промоционални брошури. Проверки на КЗП са установявали, че приотпечатани и разпространени над 200 000 брошури за няколко квартала отнамалението стоки има единични бройки. Понякога и не само при намаления и промоциисе среща таксуване на по-висока от обявената цена.

„Имали сме случаи, в коитоустановяваме, че стоката е обявена с една цена на щендера, а на касовия апаратсе маркира друга цена. Обикновено оправданията на търговците са, че етехническа грешка, че не е въведено във фискалната памет поради големияасортимент от стоки в обекта и т.н. Това не е извинително обстоятелство и ниевинаги се произнасяме за нелоялна търговска практика”, категоричен беМаргаритов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега