Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Жалбите срещу фирми за бързи кредити зачестяват покрай празници и кампании за намаления

КЗП: Жалбите срещу фирми за бързи кредити зачестяват покрай празници и кампании за намаления

На годишна база оплакванията в сектора не надхвърлят 5% от всички постъпващи в институцията.

Има сезонност при жалбите от потребители по повод ползването на бързи кредити. Зачестяват обикновено покрай празници, кампании за намаления – тогава, когато хората пазаруват повече, тъй като тези заеми обикновено се ползват за закупуване на различни вещи за домакинството, бита и т.н. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на "Дарик". Той уточни, че на годишна база оплакванията в сектора не надхвърлят 5% от всички постъпващи в институцията, но определи темата като "много важна". 

"Бързите кредити са важна и чувствителна за българския потребител тема и като такава тя е във фокуса на вниманието на нашата Комисия от доста време насам. Още повече, че в последните години се забелязва все по-засилващо се търсене на този продукт", коментира Маргаритов. Той посочи, че осъществяваният контрол от страна на Комисията включва анализ на общите условия на дружествата за бързи кредити и недопускане на нелоялни практики.

Маргаритов заяви, че Комисията е проверила всички над 50 небанкови финансови институции, които са регистрирани в БНБ и имат право да отпускат такива кредити на физически лица. Установявани са и от двата типа нарушения, които са премахнати след намесата на контролния орган.

"Нямаше общи условия без неравноправни клаузи. Но това не бива да ни стряска по две причини. Първо, защото част от тези дружества бяха използвали един и същ модел на общи условия и на принципа, вземайки на заем от някого ноу-хау, се е стигнало до тези грешки. На второ място, но по-важно по-значение, е че след като установихме тези клаузи и отправихме препоръки към дружествата да ги отстранят, само в девет случая това не се е получило", каза Маргаритов. Той допълни, че срещу съответните дружества се водят колективни искове.

По думите му, причините за често срещаните неизгодни условия се коренят в естеството на услугата. Обикновено до нея прибягват хора, които имат спешна нужда от пари и са склонни да не се замислят, преди да подпишат договор.

Председателят на КЗП цитира данни от работен доклад на Европейската комисия, според които около 12% от всички отпуснати заеми у нас са проблемни, което е близо три пъти повече от средното за ЕС ниво. А при лошите кредити в частния сектор с около 20% България е на трето място отзад напред след Гърция и Кипър. В тази връзка той подкрепи инициативата на омбудсмана Мая Манолова и на наши евродепутати за общоевропейска и национална законодателна рамка по отношение на фалита на физически лица.

"Проблемът в липсата на законодателство, уреждащо личния фалит, се корени в това, че хора, които по обективни причини са били поставени в затруднено положение не могат да „изплуват”, тъй като няма нормативен инструмент, който да позволи връщането им обратно в стопанския оборот при изпълнението им на определени условия”, каза в заключение Маргаритов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега