Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Засегнатите от лошото време пътници, могат да поискат компенсация

КЗП: Засегнатите от лошото време пътници, могат да поискат компенсация

"Можете да поискате пари за допълнителните разходи, които сте направили, ако не са се погрижили адекватно за Вас".

"Засегнатите от усложненията с полетите в резултат от лошите метеорологични условия пътници, които считат че правата им не са удовлетворени съгласно действащия за Европейския съюз Регламент, могат да претендират за възстановяване на направените допълнителни разходи за това, което им се полага – храни, напитки, настаняване". Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред камерите на bTV.

Пасажерите могат да се информират на какво имат право в такива случаи и чрез поместения на сайта на Европейския потребителски център – България електронен калкулатор, като въведат дестинацията на полета и конкретната ситуация – отменен, закъснял полет или друго.

"Необходимо е да се пазят документите, включително и за евентуални допълнителни разходи", обърна внимание Маргаритов. При извънредни ситуации, като настоящата, авиокомпанията е длъжна да положи необходимите грижи за пасажерите, но по Регламент те нямат право на допълнително парично обезщетение. Независимо от това, „ако има противоправно поведение на самата авиокомпания, хората могат да я съдят за всички претърпени вреди, в това число и ако се са наложили медицински прегледи или закупуване на лекарства, защото този престой е повлиял на здравословното им състояние”, обясни председателят на КЗП.

"Това е изключително неприятен случай, който се дължи преди всичко на лошото време и на това, че пилотът на този конкретен самолет е взел решение да отиде към това летище. В същото време, на Летище София са кацнали 6-7 самолета. Според него Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” трябва да се свърже с агенцията в Ирландия, където е базирана тази компания, за да бъдат установени причините за това решение и произтичащите от това усложнения – премаршутирането, забавянето на храна, напитки, настаняване и т.н.”, коментира Маргаритов ситуацията с кацналия на румънското летище „Тимишоара” полет от Лондон. Той добави обаче, че е важна преди всичко безопасността.

„Един самолет трябва да кацне, това е първото и задължително условие. Но оттам нататък следват всички онези задължения, които по Регламент авиокомпанията има – независимо от това дали е нискотарифна или високотарифна, тъй като те действат съгласно общата европейска рамка”, допълни председателят на КЗП.

Когато има голямо закъснение и премаршутирането е трудно заради лошите метеорологични условия, хората имат право на настаняване. При закъснение на полета с повече от пет часа, потребителите имат право да се откажат от пътуването, като получат обратно парите си за билета и сами да организират своето придвижване. Също и да получат обезщетение от порядъка на от 250 до 600 евро в зависимост от дестинацията и нейната дължина, разясни още Маргаритов.

„Пътниците трябва да опитат да получат помощ от самото летище. Да се обърнат към авиокомпанията, ако правата им не са удовлетворени съгласно Регламента, а тя трябва да отговори до шест седмици. Ако не срещнат съдействие, да се обърнат към КЗП или ЕПЦ - България", обясни още шефът на Комисията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега