Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Купувайте смартфони само от оторизирани търговци

КЗП: Купувайте смартфони само от оторизирани търговци

"Ако телефонът се закупи, включително и онлайн, от официални представители на съответните производители, тогава има законова, много често и търговска гаранция".

"При покупката на смартфони е добре потребителите внимателно дапроучват обектите и да избират оторизирани търговци. Офертите в социалнитемрежи и електронните платформи на принципа на споделената икономика невинагидават гаранция за произхода и качеството на предлаганите устройства". Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria днес.

"Ако телефонът се закупи,включително и онлайн, от официалнипредставители на съответните производители, тогава има законова, много често и търговскагаранция. Тя дава на потребителя правото при дефект на устройството да предяви претенция към търговеца исъответно той да има задължението да го ремонтираза своя сметка в едномесечен срок. А когато това стане в първите шест месеца след закупуването,потребителят въобще не е необходимо да доказва причината за дефекта", разясни Маргаритов.  

По отношение на разходите Маргаритов препоръча хората да не сикупуват нещо, което не им трябва. Това поставя потребителят в риск от излишни разходи, свързани с абонаментни планове и договори, оскъпяващи устройството.

Статистиката сочи, че от над20 000 оплаквания в КЗП годишно около 30% касаят телекомуникационнитеуслуги. В изминали периоди процентът е бил и по-висок, но вече и други сфери напотреблението навлизат с повече сигнали. По думите му най-честооплакванията са по повод дефекти и отказ на търговеца да ремонтира безплатноустройството, въпреки че то все още е в гаранция.

"Често търговците отказват ремонт, защото твърдят, че в устройството има инсталиран нерегламентиран софтуер,който е причинил повредата. Затова трябва да бъдем предпазливи, когато към нассе отправят оферти за инсталиране на различен софтуер, например игри, тестове ит.н., тъй като те могат да съдържат някакви вируси", даде пример председателят.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега