Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Липсата на единни правила за контрол на онлайн търговията е глобален проблем

КЗП: Липсата на единни правила за контрол на онлайн търговията е глобален проблем

Докато в Европейския съюз действат сходни правни норми, извън него те липсват и това създава условия за потребителски казуси.

Липсата на единни правила за контрол на онлайн търговията представлява проблем в глобален мащаб. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON Air. По думите му, необходимо е институциите да се обединят, за да гарантират на потребителите, че откъдето и да пазаруват, те ще имат еднаква сигурност.

Като основни потребителски права, които трябва да бъдат защитени, шефът на КЗП посочи правото на отказ в определен срок, правото на информация относно данните на търговеца, както и контрол върху истинността на офертите.

Маргаритов подчерта, че основният проблем в световен план е липсата на сигурност. По думите му от това страда и потребителското доверие към онлайн средата. Докато в Европейския съюз действат сходни правни норми, извън него те липсват и това създава условия за потребителски казуси.

Затова, според председателя на КЗП в България тази мярка е добре да се случи, за да се създаде рамков документ, въз основа на който да се стигне до универсални правила от полза за потребителите и всяка една участваща държава да ги въведе в националното си законодателство.

"Нещо като конвенциите, които в международното право регулират основните свободи на гражданите, и оттам вече всяко национално законодателство се съобразява неминуемо с жалоните, които се залагат в тях", добави той.

"И нашите проучвания, и постъпващите жалби сочат, че когато става въпрос за пазаруване извън територията на ЕС, най-често проблемите са със сайтове, които са китайски”, посочи Маргаритов. Той обясни, че много често окончанието на електронния им адрес не отговаря на стандартното обозначение за Китай, което може да  подведе потребителите.

Според Димитър Маргаритов големият въпрос е как може да се стигне и какво би могло да „принуди” държавите да вървят по пътя на единното законодателство в областта на онлайн търговията.

"Това не е толкова административен механизъм, а се прави в името на потребителското доверие. Почти двойно в рамките на три години ще скочат оборотите. Затова е важно потребителското доверие да бъде съхранено и да бъдат създадени гаранции, че хората ще пазаруват, без да се притесняват от това, че може да отидат парите им някъде и да не дойде стоката, или че някой ще ги измами и т.н.", подчерта той.

По негово мнение самите търговци имат интерес да се върви към единни правила, подкрепени от представителствата на потребителските организации и на организации като СТО.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега