Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Нехранителни стоки извън срок на годност могат да бъдат продавани

КЗП: Нехранителни стоки извън срок на годност могат да бъдат продавани

Нехранителни продукти с изтекъл срок на годност могат да бъдат продавани, но само ако не представляват опасност за здравето.

Нехранителни продукти с изтекъл срок на годност могат да бъдатпродавани, но само ако не представляватопасност за здравето. Те задължително трябва да бъдат отделени на специално обособени места и да е известна причината за това,разяснява председателят на Комисията зазащита на потребителите (КЗП) ДимитърМаргаритов винтервю за в-к "Труд".  

При хранителните стоки обаче не е така. Те могат да бъдат предлагани за продажба само докатоса в срок на годност, подчерта Маргаритов. Потребителите трябва внимателно да избират, защото промоционалните кампании не са показателнипо отношение на това обстоятелство. Що се отнася до практиката за намаляване на стоките с изтичащ срок, периодът на намалението варирал.

Някои търговци рано сваляли цените, други пък го правели в последния момент. Добрата новина е, че у нас бе променен Законът за ДДС, с което дарените храни вече не се облагат. Шефът на КЗП коментира, че това може да насърчи търговците в страната да даряват тази храна, вместо тя да залежава и да бъде изхвърляна.

Що се отнася до най-разпространените нарушения при хранителните стоки, Маргаритов посочи че обикновено става дума за несъответствие на цената върху самия продукт и тази върху етикета. Такъв тип нарушения сесанкционират от 300 лв. до 3000 лв. Има и друга група нарушения, т. нар. нелоялни търговски практики илиопитите на търговците да измамят своите клиенти, като или спестят част отинформацията, или предоставят невярна такава.

"Тук сечислят и несъответствията между реалнотокачество и какво пише в етикета – това са имитиращите продукти. В тезислучаи санкциите са по-сериозни и могат да стигнат до 30 хиляди лв.първоначално, а ако нарушението се повтори, и до 50 хил. лв.”, добавя Маргаритов. Сред най-фрапантните установени по сигнали награждани нарушенияе невярна информация за произхода нариба в консерва.

"На етикета насьомга беше отбелязано, че тя е норвежка, впоследствие обаче потребителят евидял с малки букви изписано мястото, където е уловена рибата. Оказва се, четова се е случило не в Норвегия, а в близост до Япония, в района на централатаФукушима, която неотдавна претърпя авария", посочва Маргаритов.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега