Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Оплакванията от онлайн магазини влязоха в ТОП 10 на потребителските жалби

КЗП: Оплакванията от онлайн магазини влязоха в ТОП 10 на потребителските жалби

Маргаритов посочи, че законът предвижда някои случаи, в които правото на отказ от онлайн покупка не важи.

Повишеният интерес на потребителите къмпазаруването през Интернет и увеличаванетона електронните магазини доведе до там, че в нашата класация Топ 10 нанай-често срещаните жалби и сигнали започнаха да влизат и проблеми, които са свързанис онлайн търговията. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред "Дарик". Основният въпрос към експертитена КЗП е свързан с правото да върнат онлайнпокупка и да получат парите си обратно само защото продуктът не им ехаресал.

"Съгласно общата европейска рамка в14-дневен срок от получаването на стоката потребителят може да заявижеланието си пред търговеца да я върне и всъщия този срок търговецът трябва да предприеме действия по възстановяването навсички платени от клиента пари", обясни Маргаритов. Той уточни, че по закон това следва да стане по същия способ, по който е било извършеноплащането.

Според него е възможно потребителят и търговецът да се договорятза друг предпочитан начин, но е необходимо да бъде постигнато пълно съгласиемежду тях. Всеоще КЗП установява случаи, в които или нее описано достатъчно ясно правото на отказ, или е посочен по-кратък срок за упражняването му.

Председателят на КЗП посочи, че отново в полза на потребителите е съкратен от 30 дни на 14 дни срокът, вкойто търговецът следва да върне парите след като клиентът му го еинформирал за желанието си да се откаже от покупката. Независимо от това какъв срок е посоченот електронния магазин, валидният е 14 дни. Нещо повече – ако търговецът си е спестил информацияза възможността и сроковете за връщане на стоката, потребителят има право врамките на една година след изтичанетона 14-дневния срок от получаване на стоката, да се откаже от покупката.

"Товае направено, за да бъдат стимулирани търговците да публикуват тази информация велектронните си магазини”, коментира председателят на КЗП. Препоръчителное отказът да бъде заявяван чрез Стандартнияевропейски формуляр, който търговците са длъжни да публикуват наелектронните си страници, но може да бъде изтеглен и от сайта на КЗП. „Така ниемного лесно бихме могли да докажем, четърговецът не е изпълнил задължението си да върне парите в срок”, добави Маргаритов.  

Председателятна КЗП информира, че Новият търговскимеханизъм предвижда въвеждането на по-ясниправила относно това кога стоката, която се връща, е употребявана и кога само еизпробвана от потребителя, за да се увери той, че отговаря на неговитеочаквания. Също така търговецът ще дълживръщането на парите, когато има доказателство, че потребителят е изпратилобратно стоката.

Потребителитеследва да имат предвид, че връщането настоката може да бъде за тяхна сметка,но търговците са длъжни да ги информират предварително за всички условия поупражняване правото на отказ. При предявяване на рекламация за дефектна стока обаче търговецът следва да поеме разходите завръщането и ремонта.   

Маргаритов посочи, че законътпредвижда някои случаи, в които правотона отказ от онлайн покупка не важи. Например, при поръчка на стока по индивидуални параметри, незащото търговецът не я е изпълнил коректно, а поради това, че тя практически неби могла да бъде реализирана по отношение на други клиенти. Сред изключениятапопадат и групите стоки, които не могат да бъдат върнати по хигиенни съображения, както и носителисъс записи на продукти наинтелектуалната собственост (софтуер, филми, музика,игри и т.н.)след разпечатването им, обясни председателят на КЗП.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега