Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Оплакванията от телекомите преобладават, но често намират решения

КЗП: Оплакванията от телекомите преобладават, но често намират решения

Дефектни устройства, подвеждаща информация при сключване на договор, получаване на непоискани платени SMS-и, надписване на сметки и некачествена услуга са най-честите оплаквания, с които гражданите се обръщат към Комисията за защита на потребителите (КЗП). Те представляват около 40% от постъпващите над 20 000 жалби и сигнали на годишна база.

Дефектниустройства, подвеждаща информация при сключване на договор, получаване на непоискани платени SMS-и, надписване на сметки и некачествена услуга са най-честите оплаквания,с които гражданите се обръщат към Комисиятаза защита на потребителите (КЗП). Те представляват около 40% от постъпващите над 20 000 жалби и сигнали нагодишна база.

Това съобщи председателят ДимитърМаргаритов в ефира на bTV. По думите му, най-много оплаквания има за неизправни телефони, таблети и лаптопи. Един от казусите, който възниква с тях, е свързан с отказа натърговеца да признае гаранцията с аргумента, че върху устройството е въздействаноот потребителя по нерегламентиран начин (намокрено, изпускано и др.).

Маргаритов обясни, че приприемането на апарата за ремонт потребителят трябва да настоява телефонът дабъде диагностициран и да бъде вписано състоянието му в регистъра за рекламации,за да няма спор впоследствие относно вида, в който е прието и предадено. Тойподчерта и това, че при всяко разногласие по отношение възникването наповредата, по закон в първите шест месеца от двугодишната гаранция търговецът етози, който трябва да докаже, че има въздействие върху устройството от странана ползвателя иначе дефектът се счита за производствен.

Практиката показва, че гражданите честосигнализират за пореден проблем с устройствата си. По закон при три ремонта врамките на двугодишната законова гаранция и нов дефект потребителят има правода претендира за разваляне на договора и връщане на парите. Затова е важно дасе пазят всички сервизни протоколи, защото те удостоверяват броя на извършенитеремонти.  

Маргаритов каза още, че наскоро комисията езабранила нелоялна практика, свързана с изпращане на непоискани кратки текстовисъобщения за игри, хороскопи, новини, прогнози и пр., които се таксуватзначително по-скъпо от обичайното. Важно е потребителите да знаят, че дори ипри подписването на договора си за телекомуникационна услуга да са заявилижеланието си да получават такива съобщения, във всеки един момент могат да сеоткажат безплатно от тях.

Това е възможно да стане чрез всички наличникомуникационни канали, като най-добре е да го направят писмено, на физическиносител (чрез SMS, платформата на оператора в Интернет или хартиено заявление), за да може да бъдедоказано при евентуално възникване на спор по този въпрос впоследствие.

Председателят на КЗП обяви, че се очакваскоро и третият мобилен оператор да намали неустойките при предсрочнопрекратяване на срочни договори при същите условия, които другите два телекома следнамесата на контролния орган възприеха в своята практика  преди време. Маргаритов потвърди, че врезултат от произнасяния на комисията телекомите вече нямат право да спиратпредоставянето на услуги по договори, по които потребителят е изряден платец,заради това, че например не си е платил таксата за друг телефон или за интернетпо друг договор. Той припомни и това, че потребителят не е длъжен да заплащасметка, която е оспорил докато търговецът не се произнесе по жалбата му.  

В заключение Маргаритов акцентира, че променина общите условия към вече сключен договор са възможни само при взаимно съгласиена страните. Търговецът е длъжен в 7-дневен срок да уведоми абонатите си занаправените изменения. Клиентът има 30 дни, в които да реши и информирадоставчика дали приема новите условия, дали избира договорът да се изпълнява постарите или желае да го прекрати, като в този случай няма да дължи неустойки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега