Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Телеком обещава две услуги, предоставя едната

КЗП: Телеком обещава две услуги, предоставя едната

С окончателно решение Върховният административен съд остави в сила заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика на телеком, който при сключването на договори от разстояние е отправял предложение за две услуги, а впоследствие е предоставял само едната, без да уведоми потребителите за това своевременно. На търговеца ще бъде наложена санкция в размер на 2000 лв. и забрана за прилагането на тази практика в бъдеще.

С окончателно решение Върховниятадминистративен съд остави в сила заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана нанелоялна практика на телеком, който при сключването на договори отразстояние е отправял предложение за две услуги, а впоследствие е предоставялсамо едната,без да уведоми потребителите за това своевременно. На търговеца щебъде наложена санкция в размер на 2000 лв. и забраназа прилагането на тази практика в бъдеще.

Служителина телекомуникационното дружество са отправяли по телефона предложение къмабонатите за сключване на договор за две услуги. Едната дава право на 200 безплатни минути към всичкиоператори, а другата – срещудопълнителната сума от 2.90 лв. на месец кратките текстови съобщения да сетаксуват по 1 стотинка. Впоследствие на клиентите е изпращан по пощатадоговор, в който е била включена само услугата 200 безплатни минути.  

Експертите наКЗП и магистратите са категорични, че това е нелоялна практика. Независимо от обстоятелството, че в поднесенияза подпис договор е фигурирала само едната услуга, потребителят е бил заблуден,тъй като при телефонния разговор той е дал съгласието си за конкретнопредложение и очаква именно договореното да бъде скрепено писмено чрезизпратените от търговеца документи.  Потребителитеразбират, че втората услуга – изпращане на кратки текстови съобщения за 1стотинка, не е била предоставяна при уговорените устно условия едва когато получатпървата си месечна фактура и установят, че всеки SMS етаксуван по редовния тарифен план на телекома.  

Следвлизането в сила на заповед на регулаторния орган за забрана на нелоялнапрактика, засегнатите от нея граждани имат право да развалят сключения договори да претендират за обезщетение по съдебен път. Законът предвижда ощеокончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, катоправото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на петгодини, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега