Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Ще има нови механизми за обезщетяване на потребители при "масови вреди"

КЗП: Ще има нови механизми за обезщетяване на потребители при "масови вреди"

Те трябва да бъдат съгласувани от Европейския парламент и Съвета на ЕС до една година.

Новитемеханизми за по-добър достъп напотребителите до обезщетение в т.нар. "ситуации на масова вреда", предложени от Европейската комисия,трябва да бъдат съгласувани от Европейския парламент и Съвета на ЕС до еднагодина. Това каза Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите, пред "Фокус" по време на провеждащата се днес в рамките на Българското председателствона Съвета на ЕС конференция на тема: „Потребителското право и политика зазащита на потребителите днес. Можем ли да се справим по-добре?“, посветена на законодателнияпакет „Нова сделка с потребителите“. 

"Според ЕК,съществуващите към момента механизми за индивидуално обезщетение не садостатъчни при т.нар. „ситуации на масова вреда”, засягащи голям бройпотребители в ЕС. Това препятства ефективното прилагане правилата за защита напотребителите и подкопава доверието в единния пазар", посочи Райков.

Той добави,че трудността е да се намери онази правилна линия в изковаването напотребителската политика, която да гарантира, че са защитени в еднаква степенправата както на потребителите, така и на бизнеса. Райковподчерта, че в „ситуации на масова вреда” потребителите следва да иматвъзможността да претендират за своите права не само индивидуално, но и чрезколективни искове.

"С "Новата сделка за потребителите" Комисиятапредлага модернизирана система от правни действия, която да позволява напотребителски организации или независими публични органи да защитаватколективните потребителски интереси в подобни случаи”, коментира той. „Това щебъде особено полезно за потребителите, които по различни причини се възпрепятстватда заведат отделни индивидуални съдебни искове", завърши Райков.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега