Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП за търговията във Facebook: Регулация към момента няма

КЗП за търговията във Facebook: Регулация към момента няма

"Винаги когато има нов тип обществени отношения нормативната уредба като че ли в някаква степен догонва и в определен момент достига до адекватното им уреждане, но това предстои", коментира Димитър Маргаритов.

Преди няколко дни, електронният гигант "Facebook" пусна нова услуга, представляваща електронен магазин за стоки и услуги. Социалната мрежа отдавна се използва и за осъществяване на търговия, но за първи път този месец бе пусната отделна платформа на име "Marketplace". Нововъведението обаче отвори нова серия въпроси относно регулацията на този вид продажби и как могат да се защитят потребителите от измами.

За съжаление, към момента регулация на тези нови видове търговия на практика няма, коментира днес председателят на Комисията за защита на потребителите - Димитър Маргаритов. По думите му, тепърва институциите и властите ще търсят начини да защитят интересите на гражданите, възползващи се от този нов тип онлайн търговия.

"Още в Древността възниква схващането за потребността от това една по-уязвима поне в пазарните си отношения социална група да бъде защитена по специален начин. Първите норми в областта на потребителската защита датират отпреди около 1000 г. пр. н.е. и са „разработени” в Древна Индия”, каза председателят, след което акцентира върху три основни въпроса, които стоят пред съвременната регулация в сферата на потребителската защита. Първият от тях е свързан с отношенията потребител – търговец.

"Логиката на потребителското право е, че трябва да бъде дадена по-специална защита на потребителя, за който съществуват много повече рискове. Същевременно развитието на съвременния пазар показва, че като част от потребителското право следва да се утвърждава и въздействието спрямо търговците, които са основните мотори на икономическото развитие. Затова, наред с осъществявания контрол, ние имаме готовност да разгърнем широки информационни кампании, ориентирани към възприеманите като „лошите” играчи на пазара в тази верига на отношения", коментира Маргаритов.

В това число влиза запознаването със законовите уредби не само на потребителите, но и на търговците. Маргаритов акцентира върху предизвикателствата на времето, в което (ще) живеем - „споделената икономика”, онлайн търговията, необходимостта от създаване на адекватна регулация.

"Винаги когато има нов тип обществени отношения нормативната уредба като че ли в някаква степен догонва и в определен момент достига до адекватното им уреждане, но това предстои. Към момента имаме много повече отворени въпроси, отколкото такива, на които вече е даден отговор, но за мен едно е сигурно – че няма да стане по пътя на забраните. Именно върху това трябва да концентрираме вниманието си всички институции, които имаме отношение към предложенията по усъвършенстване на нормативната уредба", завърши Маргаритов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега