Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП забрани заблуждаваща практика, прилагана от банка при отпускане на кредити

КЗП забрани заблуждаваща практика, прилагана от банка при отпускане на кредити

Проверка на институцията е показала, че финансовата институция е премълчавала изискването за такса „ангажимент”, която оскъпявала заема повече, отколкото начисляването на лихва по него.

Комисията за защита на потребителите забрани заблуждаваща практика, прилагана от банка при отпускане на "безлихвени заеми". Проверка на институцията е показала, че финансовата институция е премълчавала изискването за такса „ангажимент”, която оскъпявала заема повече, отколкото начисляването на лихва по него.

Тази нелоялна практика е забранена от КЗПсъс заповед, потвърдена от Върховнияадминистративен съд, посочват от Комисията. Финансоватаинституция е предоставяла заеми с 0% годишен лихвен процент за закупуване на различни стоки от търговски вериги.Потребителите обаче не са информиранисвоевременно, че за да бъде фиксиран лихвеният процент и то при условие, чегодишната инфлация не надвишава 24%, трябва да заплатят такса „ангажимент”.

Таксата сеизчислява върху пълния размер на главницата, заплаща се разсрочено с всяка погасителна вноска и е дължима в остатъчния си размер припредсрочно погасяване на кредита. Тези обстоятелства са посочени едва вдоговора за отпускането на заема. По такъв начин кредиторът създава впечатлението, че няма допълнителнитакси и лихви към главницата на кредита, като в същото време и свъвеждането на такса „ангажимент” не гарантиранапълно фиксирането на нулевия лихвен процент.

Оказва се също, чепри тази схема потребителят заплаща сума, която е по-висока от евентуалноначислен лихвен процент. Например, кредит в размер на 3829,00 лв. за еднакъвпериод от време ще струва на потребителя 4518,22 лв. с 18% такса „ангажимент” и4397,64 лв. с 18% годишен лихвен процент.

Освен това, споредЗакона за потребителския кредит, припредсрочно погасяване на заема, кредитополучателят дължи лихвите иразходите само за времето, в което е ползвал заема, но не и тези до края насрока на договора. А в разглеждания случай сепредвижда потребителят да заплати цялата т. нар. такса „ангажимент”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега