Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП забрани неясни условия при промоции и намаления на храни и лекарства

КЗП забрани неясни условия при промоции и намаления на храни и лекарства

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговци на хранителни продукти и лекарства да подвеждат клиентите си за цените или за условията, при които могат да се възползват от актуални промоции и намаления. За всяка от нелоялните практики законът предвижда санкция до 30 000 лева. При повторно нарушение глобата може да достигне до 50 000 лева.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговци на хранителни продукти и лекарства да подвеждатклиентите си за цените или за условията, при които могат да се възползват отактуални промоции и намаления. За всяка от нелоялните практики законът предвижда санкция до 30 000 лева. При повторно нарушение глобата може да достигне до 50 000 лева.

Заблуждаващ ценоразпис на павилион за бързо хранене е един отпоследните случаи, по които контролният орган се произнесе. Инспекторите установиха,че търговецът не дава информация посочената цена на даден артикул за брой илиза единица мярка се отнася. Обявено е, например: „пилешка пържола – 100 гр., 1.60 лв.”.

Клиентът остава свпечатлението, че дължимата от него сума ще бъде изчислена след претегляне напродукта на база посочената цена за 100 гр. На практика обаче цената е за брой,а количеството винаги се оказва по-малко от 100 гр. По такъв начин потребителяте заблуден, че срещу обявената цена ще си купи повече от това, което реалнополучава.

Друг наскоро установен и забранен от КЗП търговски трик е свързан снепълна информация за условията на промоция в бар. Търговецът е обявил оферта „поръчвашдва коктейла, плащаш един”, но не е посочил съпътстващото я задължителноусловие питиетата да бъдат еднакви. Ако клиентът избере различен вид коктейли,не може да се възползва от промоцията. Това обаче става ясно едва припредставянето на сметката, което обикновено се случва непосредствено прединапускането на заведението.

Некоректно провеждане на промоция от страна на аптека е другонарушение, пресечено от контролния орган. Върху плакат на витрината на въпросната аптекаи в разпространени от нея рекламни брошури е анонсирана отстъпка от 25%, ареално предоставяната е 20%.

Проверката на КЗП доказа, че дори и върху издаваниякасов бон е записано „-25%”, но реално от общата стойност на покупката сеприспадат само 20%. Същата схема търговецът е приложил и по отношение на друга актуалнапромоция, при която се рекламира, че определен набор от артикули за даденпериод от време могат да бъдат закупени с намаление в размер на 20%, без товада се случва.

Подобни некоректни практики засягат уязвими групи потребители,които обикновено са с влошено здравословно състояние и ниски покупателнивъзможности.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега