Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП с полезни съвети при избора на безопасни подаръци за Деня на детето

КЗП с полезни съвети при избора на безопасни подаръци за Деня на детето

Ден преди празника на децата, Константин Райков дава препоръки на родителите.

Когато родителите избират за децата си облекла или стоки за свободното време, трябва да внимават по тях да няма остри ръбове, лесно отделящи се елементи или дълги връзки със свободни краища. Ролерите, скейтбордите и тротинетките следва да са изработени от здрави материали, да имат стабилни конструкции и надеждно закрепени елементи. За това предупреди Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в навечерието на Деня на детето.

"При дрехите, например задължително изискване е шнуровете около врата да са здраво закрепени, от нееластичен материал и не по-дълги от 7 сантиметра. Целта е да не се създават рискове за инциденти при игра от страна на детето или захващане за страничен предмет", обясни Райков в ефира на БНТ. Краищата на връзките и шнуровете около талията трябва да са защитени срещу разнищване, като не се допускат възли и декорации, които могат да причинят нараняване или да се отделят и да бъдат погълнати от детето, допълни той. 

По отношение на изискванията към едни от най-често поднасяните за Деня на детето подаръци като скейтборди, ролери и тротинетки, Райков подчерта, че стандартите налагат задвижващите елементи да бъдат здраво закрепени и да не могат да се отделят лесно, в резултат на което да се стигне до физическо нараняване.

"Повърхността за стъпване трябва да не е гладка, за да се избегнат подхлъзвания. Ръкохватките при велосипедите и тротинетките да са здраво прикрепени към кормилния механизъм и от мек материал, за да се избегнат нежелани резонанси при по-неравни терени", каза още той. Райков обърна внимание, че най-честите рискове при опасните стоки, както за деца, така и по принцип, са от физическо нараняване, задушаване и изгаряне.

Експертът посочи, че европейските стандарти за безопасност на стоките са едни от най-високите в световен мащаб. За да се предпази европейският пазар от разпространението на опасни продукти, функционира специална система RAPEX. Тя обхваща всички опасни стоки на територията на Европейския съюз и чрез нея достига информация до органите, компетентни по даден вид стока.

"Когато страна-членка пусне нотификация за опасна стока, всички останали държави се съсредоточават върху тази стока и вида на нейната опасност, за да може – ако тя бъде намерена на пазара – да бъде изтеглена", заяви Райков.

„В случай че потребителите забележат опасна стока, още при пазаруването да обърнат внимание на търговеца, за да може евентуално той да предприеме необходимите действия, а ако не го направи, задължително да ни уведомят”, препоръча Райков.

КЗП извършва проверки не само по свои кампании, но и по сигнали на граждани. Когато бъде доказано, че даден продукт е опасен, той се изтегля от пазара и унищожава. Ако е достигнал до потребителите, те имат право да го върнат на търговеца и да получат обратно парите си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега