Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КНСБ: 2 301 лева са нужни на четиричленно семейство, за да живее нормално

КНСБ: 2 301 лева са нужни на четиричленно семейство, за да живее нормално

5 400 000 българи живеят в лишения.

2 301 лева трябват на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца, за да преживяват. Това изчисляват от КНСБ. Данните от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие на тази година бяха представени днес от президента на организацията Пламен Димитров.

Средствата включват задоволяването на нормални човешки потребности като храна, условия на живот, здравеопазване и образование. Според анализа, причината за поскъпването на живота е увеличението в цените на основни хранителни стои и енергийни източници, което натоварва основно бюджета на бедните домакинства. Устойчиво се запазва високият дял на бедните, а изводът е, че разпределението на доходите в страната е неравномерно.

Средно на човек нужната издръжка на живота е 575,28 лева. Това прави поне 1 474 лв. брутна заплата за всеки от двама работещи родители, пресмята институтът на КНСБ. За София парите са още повече. Необходимите средства за четиричленно домакинство в столицата са 3 003,32 лева, като средно на човек издръжката на живот е 750,83 лева. Това е с близо 30 на сто или около 200 лв. повече спрямо останалите градове в страната. Сметката сочи, че в такъв случай брутната работна заплата за двама работещи родители с две деца, живеещи в София, трябва да бъде не по-ниска от 1924 лева.

Поскъпването идва от цените на хранителните стоки, които растат с 4,4 на сто на годишна база, а при нехранителните темпът се задържа на относително по-ниски нива от 1,6 на сто, което означава, че инфлацията плавно се завръща в България. Данните за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 г. отчитат средна работна заплата за страната от 1 037 лева, която е с близо 30 процента по-ниска от необходимите средни стойности за издръжка.

"Под тези средства са 75 процента от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи, което означава, че голямата част от хората не получават достатъчно, за да живеят нормално. Само 25 процента или 1 800 000 са с общ доход на човек над издръжката на живот", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега