Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КНСБ: 77% от домакинствата живеят с доход под необходимия за нормален живот

КНСБ: 77% от домакинствата живеят с доход под необходимия за нормален живот

Към края на 2016-а, нормалния живот на едно четиричленно семейство е струвал 2 250 лева или по 562 лева на човек, изразходвани за храна, жилище, здравеопазване.

Към края на 2016-а, нормалния живот на едно четиричленно семейство е струвал 2 250 лева или по 562 лева на човек, изразходвани за храна, жилище, здравеопазване. Тези данни цитира президентът на КНСБ Пламен Димитров днес. Оказва се обаче, че миналата година около 77% от нашенци са получавали по-малко от този необходим минимум, който осигурява приличен, но в никакъв случай не и охолен начин на живот.

В тази връзка от синдикалната организация искат от партиите, които след по-малко от месец влизат в предизборна кампания, да въведат необлагаем минимум за доходите. Според сметките на КНСБ, това ще струва на хазната близо 1 млрд. лева, но ще се отрази благоприятно на гражданите. "Независимо от увеличението на доходите, няма осезателно подобрение на благосъстоянието на българите", посочи Димитров. По думите му, последните три години България се намира в състояние на постоянна дефлация и това влияе негативно върху растежа на икономиката ни.

Като основни проблеми той посочи регионалните разлики в заплащането и различията при образователния ценз. Оказва се, че между най-високите и най-ниските заплати у нас разликата е двойна. За столицата средната брутна заплата е около 1 265 лева, а във Видин, например, тя е 648 лева. Разлика обаче има и между нас и останалите европейски държави. Като подходящ пример президентът на синдикалната организация посочи Румъния, където тази година минималната заплата е 319 евро, докато у нас тя все още е 235 евро. Миналата година средната работна заплата в северната ни съседка е достигнала малко над 600 евро, докато у нас тя е близо 480 евро.

По отношение на минималната заплата лидерът на КНСБ заяви, че нормалното ниво е около 50-60 на сто от средната работна заплата за страната, което при обещавани 1500 лв. означава, че нивото трябва да бъде около 750 лв. след четири години. Една от стъпките за постигане на по-високи доходи е колективното трудово договаряне. Около 30 на сто от работниците са обхванати от такива договори и при тях заплащането е с 12 на сто по-високо от останалите. Това означава, че в преговори между синдикати и работодатели може да се постига по-високо възнаграждение, обяви още президентът на синдиката.

До две седмици синдикатът ще представи меморандум към политическите сили, в който ще опише всички свои искания към тях.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега