Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Как да си направим домашен козунак за Великден

Как да си направим домашен козунак за Великден

Готови ли сте за празника?

По традиция яйцата се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота. В същия ден се замесват и козунаците. Ако все още не сте го направили, можете да използвате някоя от тези рецепти:

Домашен козунак на конци

Продукти:

5 яйца + 1 жълтък

1и 1/2 ч.чаша прясно мляко

2 ч.чаши захар

1 ч.чаша разтопено масло

1 кг.брашно

мая (колкото кибритена кутийка)

настъргана лимонова кора

стафиди

Начин на приготвяне: Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Добавят се 1 ч.л.захар и 2 с.л. брашно. Яйцата се разбиват с останалата захар. Прибавя се маслото (3/4 чаша) и настърганата кора от лимон. Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес. Замесва се тесто, намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.

Когато тестото стане двойно, намазваме пак с разтопено масло, в което е разтворена ванилията, и го разделяме на 3 - 4 топки. Прибавяме стафидите. Оформяме ленти, които сплитаме на плитка и прехвърляме в кръгла форма, с дупка в средата. Тестото втасва за втори път.

Преди да сложим в печката, намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица. Фурната се включва на 150 градуса и козунакът веднага се поставя вътре. След като козунакът е готов, го оставяме десетина минути в печката, преди да го извадим.  

Домашен козунак

Продукти:

7-8 яйца  

2 ½ чаши прясно мляко  

250 гр. краве масло

2 ½ - 3 ч.ч. кристална захар

кората на голям лимон или лимонова есенция

5-6 ванилии

кубче прясна мая за хляб

щипка сол

килограм брашно

Начин на приготвяне: Маята се размива на каша с ½ ч.ч. топло прясно мляко. Прибавя се брашно, до получаване на рядка каша и се оставя на топло да втаса много добре. Тестото се меси в по-голям съд. В него се разбиват добре яйцата със захарта, прибавя се топлото прясно мляко, втасалата мая, солта, настърганата лимонова кора, ванилията и разтопената мазнина. Разбърква се добре и започва да се прибавя брашно, като се меси постоянно, до получаването на меко тесто.

Много е важно тестото да се меси много добре и да не стане прекалено твърдо. Готовото тесто се намазва отгоре с мазнина, покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло да втаса много добре. Трябва да увеличи обема си двойно.

Втасването отнема поне 2-3 часа, в зависимост от температурата, понеже в тестото има захар. След като втаса напълно от тестото се оформят дълги парчета във формата на рула и се сплитат на плитка. Тестото трябва да се оформя на рула, като се изтегля и усуква, за да стане козунака на конци.

Тестото може да се оформи и по друг начин. Може в козунаците да се сложи и плънка от орехи и канела, стафиди, сладко, мармалад или плънка по ваш избор. Всеки козунак се поставя в подходяща форма или тава, намазана с мазнина и се оставя да втаса на топло. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват обилно с кристална захар. Могат да се украсят с белени пресни бадеми. Козунаците се пекат в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. След като са готови се вадят от формите и се покриват с чиста кърпа.  

Козунак „Великденски венец”

Продукти:

500 гр. брашно

1 пакетче суха мая

75 гр. захар

1 яйце +1 жълтък за намазване

1 ванилия

кората на един лимон

250 мл топло прясно мляко

щипка сол

100 гр. масло

3 сварени боядисани яйца

Начин на приготвяне:  Замесваме тесто от всички продукти. Оставяме го на топло място 1 час. След това на набрашнена повърхност го разточваме във вид на дълго руло. Разрязваме го на 3 части и го сплитаме на плитка, която завиваме на кръг. Слагаме го в намазнена тавичка, намазваме го с разбити 1 жълтък и 1 с.л прясно мляко и слагаме сварените яйца, като леко натискаме за да потънат. Печем на 180 градуса за около 40 минути.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега