Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Какво представлява "зимната депресия" и как да се справим с нея?

Какво представлява "зимната депресия" и как да се справим с нея?

С настъпването на зимата освен мрачното небе, студът и дъждовните дни, идват и зимните депресии.

С настъпването на зимата освен мрачното небе, студът и дъждовните дни, идват и зимните депресии. Медицинското им наименование е фотозависима депресия, отнасяща се към сезонните афективни разстройства (САР). Възникват през есента, когато дните се скъсяват, а нощите се удължават, уточняват от РЗИ - Бургас. Пикът им обикновено се проявява след празниците.

Как да познаем зимната депресия?

Обичайните симптоми са униние, апатия, постоянно чувство на умора, понижена работоспособност, сънливост, повишен апетит, лошо настроение, повишаване на телесното тегло. Типични са оплакванията за болки в гърба, врата, корема, крайниците, както и постоянно главоболие. Тези симптоми достигат апогея си през януари и отшумяват края на май, началото на юни. САР са по-чести при жени на възраст 20-40 години.

Каква е причината за появата на зимна депресия?

Зимната депресия се обяснява с повишения синтез и секреция на хормона мелатонин, поради намаляването на светлината. Той има значение за синхронизацията на денонощния ритъм на различните органи и системи с редуването на светлината и тъмнината.

Благодарение на този хормон човек може да заспива и да има здрав сън. Секрецията му зависи от редуването на светлите и тъмните периоди на денонощието. Активността на синтеза му се повишава около 20 часа, пикът на концентрация се достига към 3 часа призори, след което постепенно се понижава.

Как да се справим със зимната депресия?

Най-доброто средство за лечение е светлината-използвайте всеки слънчев зимен ден, отделяйте си време за разходки на чист въздух, а когато сте в затворени помещения, използвайте по-силно и ярко осветление. Дайте си време - никой не се излекува за дни.

Полагайте повече грижи за себе си:
* Правете нещата, които са Ви доставяли удоволствие, нищо че в момента няма да Ви е до тях. Както казва приказката "апетитът идва с яденето";
* Останете активни - така ще Ви е по-трудно да се почувствате зле;
* Общувайте с близки и приятели, тяхното оптимистично настроение може да Ви зарази;
* Споделете как се чувствате със своите близки и приятели;
* Използвайте всяка възможност да раздавате на околните любов и доброта - правете им подаръци, помогнете или просто изразете съчувствие. Равнодушието ни към другите прави света сив, пуст и безрадостен;
* Правете си ежедневно някакви малки подаръци;
* Хранете се редовно, приемайте повече плодове и зеленчуци, увеличете разходките, независимо от студа, правете физически упражнения;
* Въздържайте се от алкохол - той е с действието на депресант.

Кога да потърсим помощ?

Депресивните състояния имат огромно влияние върху ежедневното функциониране на човека, те го влошават или напълно парализират, затова симптомите не трябва да бъдат подценявани. В случай, че проблемът с настроението продължи дълго време трябва да се обърнем към специалист.

Най-успешният метод за лечение е фототерапията. Провежда се с използването на флуоресцентни лампи, с които се осветяват очите на пациента със сила близка до природната. Терапевтичното действие на тези лампи е научно потвърдено. Хората, които страдат от сезонна депресия не само заради климатичните промени не бива обаче да смятат, че фототерапията изцяло ще замести контактите с психотерапевта.

Подобно на сърдечните заболявания или диабета, депресията е сериозно заболяване. Всеки човек може да се почувства депресиран. За хората, които са депресивни най-трудното е да потърсят помощ, но това е първата крачка, за да се почувстват по-добре. Не се колебайте да потърсите услугите на личния си лекар, на психиатър или на психолог, ако симптомите Ви продължат повече от две седмици.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега