Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Какво трябва да знаем за предстоящия референдум

Какво трябва да знаем за предстоящия референдум

На 27 януари 2013 година ще се проведе национален референдум относно развитието на ядрената енергетика в България. Ето всичко по-важно, което трябва да знаете за референдума:

На 27 януари 2013 година ще се проведе национален референдум относно развитието на ядрената енергетика в България. Ето всичко по-важно, което трябва да знаете за референдума:

ВЪПРОС НА РЕФЕРЕНДУМА

Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

МОТИВИ

Референдумът е форма на пряка демокрация. Именно българският народ като суверен трябва да се произнесе по такъв важен въпрос за продължаване развитието на ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. Важно е да се осигури възможност на гражданите да направят своя информиран избор, гласувайки на референдума, като по този начин ще се докаже, че обществото има своята основна роля в изграждането на демократична България.

Предложеният референдум съответства на изискванията на Закона за прякото участие награжданите в държавната власт и местното самоуправление и на Конституцията на Република България. Съгласно приетата на 01 юни 2011 г. Енергийна стратегия на Република България до 2020 г. –основополагащ документ на националната енергийна политика, в търсене на разумния баланс междуналичния енергиен ресурс в страната и европейските цели за чиста енергия българската държава декларира своята подкрепа за развитието на ядрената енергетика.

Решението на конкретните социално-икономически, технически и финансови параметри навсеки проект е от компетентността на Министерския съвет съгласно Закона за безопасно използванена ядрената енергия. Изграждането на ядрена електроцентрала е предизвикателство пред нашата държава исуверенът е този, който трябва да реши да продължи ли да се развива ядрената енергетика чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала.

Съгласно § 1, т. 53 от Допълнителните разпоредби на Закона за безопасно използване на ядренаенергия „Ядрена централа“ е електроцентрала, в която енергията се генерира от един или повече ядрени реактори и която може да включва прилежащите съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, разположени на една площадка, за които са предвидени обща физическа защита и аварийно планиране.

НАЧИН НА ГЛАСУВАНЕ ПО ВЪПРОСА НА РЕФЕРЕНДУМА

Какво означава гласуване с „ДА“: Вотът с „ДА“ означава, че гласуващият е за изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

Какво означава гласуване с „НЕ“: Вотът с „НЕ“ означава, че гласуващият е против изграждането на нова ядрена електроцентрала в Република България.

ВРЕМЕ, МЯСТО И РЕД ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМА

 Време за произвеждане на референдума: В изпълнение на чл. 14 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местнотосамоуправление Президентът на Република България определи дата за провеждане на референдума: 27 януари 2013 г. (неделя).

Място за произвеждане на референдума: Гласуването се провежда в съответните избирателни секции на територията на страната, включително на дипломатическите и консулските представителства на Република България, по актуализирани списъци за изборите за народни представители. 

Ред за произвеждане на референдума: Право да гласуват на националния референдум имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума. Бюлетината ще съдържа въпроса за произвеждане на референдума и два възможни отговора – ДА и НЕ, написани с еднакъв шрифт. Всеки гласоподавател гласува, като поставя в плик бюлетината, на която е зачертан избраният от негоотговор „да“ или „не“, излиза от кабината и го пуска в избирателната урна.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега