Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Калфин: Пенсионната система гарантира мизерни пенсии

Калфин: Пенсионната система гарантира мизерни пенсии

От замразяването на пенсионната възраст, каквото предлагат синдикатите, най-много ще пострадат хората с ниски доходи, заяви в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

От замразяването на пенсионната възраст, каквото предлагат синдикатите, най-много ще пострадат хората с ниски доходи, заяви в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му в момента пенсионната система гарантира мизерни пенсии. За да се промени това е необходимо пенсионният фонд да бъде отделен от бюджета. Целта е фондът да бъде по-независим от него, а това може да се случи чрез използването на няколко ключови инструмента. На първо място това е увеличаването на възрастта за пенсиониране, на второ - увеличаването на вноскатата, и на трето - промяната на условията на категорийните работници.

“Най-доброто, което може да се случи, е да се направи комбинация от тях, която да даде най-голям комфорт на хората”, коментира министърът.Припомняме, че Калфин предложи стъпката за увеличаване на пенсионната възраст да не е четири, а два месеца. Той посочва, че паралелно с това трябва да се приеме възможността за предсрочно пенсиониране, насочена към хората в предпенсионна възраст.

“Работата ми в момента е да потърся диалог със социалните партньори. Който не може да изчака двамата месеца, може да се пенсионира по-рано. Това няма да засегне никого, а замразяването е безсмислено. Правим го години наред и резултатът е ясен”, допълва Калфин.Той заяви, че подкрепя криминализирането на укриването на пенсионните вноски.“Това е искане на синдикатите, което следва да бъде подкрепено”, коментира социалният министър.

Той е категоричен, че това, което важи за данъците, трябва да важи и за осигуровките.На въпрос дали през 2015 г. ще има увеличаване на пенсиите, Калфин заяви, че трудно може да обещае подобен ход, тъй като бюджетът за годината ще е по-малък от този за 2014 г.По думите му бюджетът за родителството се увеличава с 13 млн. лева, но за насърчаването на родителите да отглеждат повече деца са необходими множество стимули и то не само с плащания на помощи.

“Трябва да мислим как да насърчим семействата с едно и две деца да родят трето. Не става дума просто да се отпускат средства за децата, а държавата да помогне на родителите да бъдат отговорни”, посочи Калфин. По думите му в част от случаите помощите могат да се отпускат под формата на услуги, включително плащането на таксата в детската градина.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега