Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Камера в ПЦ "Поморийско езеро" показва птиците на лагуната в реално време

Камера в ПЦ "Поморийско езеро" показва птиците на лагуната в реално време

През изминалия уикенд първите групи ученици от Средец и Ямбол вече имаха възможност да опознаят птичето богатство на Поморийско езеро.

Специална камера с голямо увеличение и висока разделителна способност е последното допълнение към експозицията и наличната оптична техника в Посетителския център в гр. Поморие. Посетителите вече имат възможност да наблюдават птиците на солената Поморийска лагуна в реално време на голям монитор в залата на центъра. По този начин се улеснява представянето на отделните видове птици пред посетителите, на които по-рано се налагаше да наблюдават обитателите на езерото индивидуално чрез бинокли или телескопи.

Поморийско езеро е дом на единствената колония в България (която е и най-голяма на Балканския полуостров) на редкия вид гривеста рибарка. Лагуната е и основно място за гнездене в страната на редица защитени видове птици като саблеклюна, кокилобегача, белочелата рибарка, морския дъждосвирец, немия лебед, речната рибарка, малката черноглава чайка, дебелоклюната рибарка и белия ангъч.

Изградената система за видеонаблюдение на солената лагуна в Посетителския център позволява, освен подробни наблюдения на южната част на езерото, също и системен мониторинг на заплахите и нарушенията в комплекса от защитени територии: ЗМ „Поморийско езеро“, Рамсарско място „Комплекс Поморийски влажни зони“, ЗЗ „Поморийско езеро“ и ЗЗ „Поморие“.

През изминалия уикенд първите групи ученици от Средец и Ямбол вече имаха възможност да опознаят птичето богатство на Поморийско езеро чрез специалната камера, като най-голям интерес предизвикаха първите загнездили птици - саблеклюните.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега