Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Канонизираха папа Йоан ХХІІІ и папа Йоан Павел ІІ за светци

Канонизираха папа Йоан ХХІІІ и папа Йоан Павел ІІ за светци

На специална церемония, провела се във Ватикана, папа Франциск канонизира двама свои предшественици - папа Йоан ХХІІІ и папа Йоан Павел ІІ. Това е първият случай в историята, в който двама глави на Римокатолическата църква се провъзгласяват за светци едновременно.

На специална церемония, провеласе във Ватикана, папа Франциск канонизира двама свои предшественици - папа ЙоанХХІІІ и папа Йоан Павел ІІ. Това е първият случай в историята, в който двамаглави на Римокатолическата църква се провъзгласяват за светци едновременно.

Над 1 млн. души се събраха наплощад Свети Петър във Ватикана, за да станат свидетели на историческотосъбитие, предава CNN. Любопитното е, че за първи път висторията на католицизма, на церемонията по канонизация присъстваха двама живипапи – настоящият глава – Франциск и предшественикът му – Бенедикт ХVІ, койтосе отказа от престола миналата година. Папа Франциск поздрави Бенедикт припристигането си на площада, след което даде начало на церемонията.

Говорителят на Ватикана – отец ФедерикоЛомбарди обяви, че в церемонията ще вземат участие около 150 кардинала, 1 000епископа и около 6 000 свещеника. Вярващите пък бяха стотици хиляди,любопитни да станат част от историческото събитие.

Папа Йоан ХХІІІ, роден под иметоАнджело Джузеппе Ронкали, е роден през 1881 г. в семейството на италианскифермери. Започва църковното си обучение на 11-годишна възраст. Става глава наРимокатолическата църква през 1958 година. Преди това прекарва десет годиникато папски нунций в България.

Папа Йоан Павел ІІ, чието рожденоиме е Карол Йозеф Войтила, е роден през 1920 година в Полша. Отгледан е от бащаси, след като майка му умира, когато той е едва на 8 години. Като млад сезанимава със спорт, театър и литература. След втората световна война започвасъщинската му религиозна дейност. На престола се възкачва през 1978 година.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега