Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Катаракта - причини за поява, симптоми и лечение

Катаракта - причини за поява, симптоми и лечение

Лещата на окото е прозрачна структура, която фокусира образите върху светлочувствителната ретина. Катарактите представляват затъмнени поленца в лещата. Те се появяват когато определен протеин в лещата образува абнормални струпвания, постепенно стават по-големи и засягат зрението.

Лещата на окото е прозрачнаструктура, която фокусира образите върху светлочувствителната ретина.Катарактите представляват затъмнени поленца в лещата. Те се появяват когатоопределен протеин в лещата образува абнормални струпвания, постепенно стават по-големи и засягатзрението.       

В много случаи катарактите савъзрасто-зависими. За пръв път могат да се появят на 40 или 50 годишна възраст,но може да не засегнат зрението до 60 годишна възраст. В други случаи,катарактата може да се предизвика от травма на окото, продължителен диабет,кортикостероидни лекарства, радиоактивно лечение.

При деца, катарактата може дае вроден или може да е предизвикан от инфекция по време на бременността,особено от токсоплазмиди, цитомегаловируси, сифилис, рубеола или херпес. Придеца и подрастващи кaтарактатаможе да е симптом на заболяване, което засяга усвояването от тялото накарбохидрати, аминокиселини и калции.Катарактите обикновено сабезсимптомни докато не станат достатъчно големи, за да засегнат зрението.Веднъж след като симптомите се проявят, те могат да включат замъглено изамазано виждане, двойно виждане, цветовете се виждат затъмнени или повишеначувствителност към ярка светлина.

Вашият офталмолог може даустанови дали имате катаракта на базата на вашата възраст, анамнеза и симптоми.Също така може да бъде диагностицирано чрез разширяване на зеницата Ви ипреглед на очите. Също така трябва да бъде проведен тест за зрителната Виострота, за да се установи до каква степен е засегнато зрението Ви, споделя д-рНели Джокова от МЦ „Оксиком“.

Въпреки че някои хора скатаракта могат да подобрят зрението си, използвайки очила и контактни лещи,единственият начин за лечение е оперативна интервенция.  Операцията се провежда с капкова упойка,потъмнената леща се отстранява с ултразвук, а Вие получавате нова леща, коятоостава в окото за цял живот. Няма болка, няма дълъг престой в болницата, а надругия ден зрението е възстановено, коментира още д-р Джокова.

Периодът на възстановяване еоколо месец, но през това време е необходимо максимално щадене на опериранотооко и на тялото като цяло. За успешно възстановяване на окото и подобряване назрението след операция на катаракта се дават следните препоръки:

– Не шофирайте в днитенепосредствено след операцията

– Не натоварвайте тялото си.Особено важно е да не се вдигат тежки предмети

– Избягвайте да се навеждате,за да не се повишава натиска върху окото ви

– Не излагайте окото си навятър и мръсен въздух, добре еда носите слънчеви очила

– Не търкайте окото си снечиста ръка. Това е опасен прийом, дори да не сте претърпели операция накатаракта 

Това са общите инструкции следхирургичната интервенция, но най-добрите препоръки за индивидуална грижа заочите може да даде само лекарят, извършил операцията.В случаите, когато е била налице само катаракта, без макулна дегенерация, глаукома или другипридружаващи проблеми с очите, при близо 96% от оперираните пациенти сенаблюдава значително подобряване на зрението, особено на централното. То севъзстановява до нивото му от преди развитието на перде.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега