Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът Николов: Бургас няма вина за спрените плащания, изрядни сме

Кметът Николов: Бургас няма вина за спрените плащания, изрядни сме

„Няма забавяне по изпълнението на проекта за „Интегриран градски транспорт на Бургас“, нито имаме вина за спрените плащания от ЕК“. Това заяви на пресконференция днес кметът на Бургас Димитър Николов. Повод за изявлението му стана уведомлението на ЕК до МРР за временно прекъснати плащания по две от приоритетните оси на ОП „Регионално развитие“.

„Нямазабавяне по изпълнението на проекта за „Интегриран градски транспорт наБургас“, нито имаме вина за спрените плащания от ЕК“. Това заяви напресконференция днес кметът на Бургас Димитър Николов. Повод за изявлението му стана уведомлениетона ЕК до МРР за временно прекъснати плащания по две от приоритетните оси на ОП„Регионално развитие“.

Община Бургас все още не е получиладоклад какви пропуски в процедурите е констатирала одитната комисия.  Подробният доклад  не е получен и в МРР. Според кметът на Бургас, всичкипроцедури по обществени поръчки, които са били стартирани за осъществяването напилотния за България проект "Интегриран градски транспорт на Бургас“ саабсолютно синхронизирани с българското законодателство и принципите на прозрачности равнопоставеност.

Той припомни, че проектът е бил спечелен през 2008 – магодина и е консултиран с експертите от финансовия инструмент към ЕК – „Джаспърс“.Всички процедури по него са преминали както през предварителен, така и презпоследващ контрол от Управляващия орган, Агенцията за обществени поръчки и отангажираните от министерството и общината европейски експерти.

„Проектът е мега голям. Ако другипроверявани институции или общини са стартирали по 2 или 3 обществени поръчки,то ние само по него сме обявили 24. Този проект беше нов не само за България,но и за страните от Балканския полуостров и затова се наложи екипната работамежду община, държава и европейски експерти. Сигурен съм, че пропуските, коитоса установили от ЕК са или технически, или произтичат от непълнатасинхронизация между европейското и българското законодателство“, допълни ощекметът на Бургас.

Той заяви още, че се надява, съвместнос МРР да се аргументират и защитят по всеки пункт от констатациите пред ЕК.Николов припомни, че препоръките, направени в писмото на ЕК не са „присъда“, апредполагат последващо обсъждане. От писмото става още ясно, че „ЕК ще направиповторна проверка на обществените поръчки, както и това, че очаква подобряванена контролните механизми за предварителен и последващ контрол и изготвяне надопълнителни указания към бенефициентите“.

Николов изрази безпокойство, че вмомента се правят политически опити да се насочат обвиненията изцяло къмБургас, удобно пропускайки факта, че проверката е обхванала поръчки и наМВР, УАСГ и община Асеновград.

„Ако установените слабости, коитотепърва ще дискутираме с ЕК касаят повече процедури на Бургас, отколкото наостаналите проверявани колеги, то е защото стартираните от нас поръчки са многоповече“, допълни бургаският кмет.

Той допълни, че в изявлението на ЕК и МРРникъде не се посочва Бургас като основен виновник за временното спираме насредства по ОПРР.Община Бургас очаква подробния доклади е готова съвместно с министерството да се аргументира по всеки един пункт внего.

Кметът на Бургас благодари наевропейските институции за дадената възможност градът да се преобрази осезаемоза няколко години и с това да се повиши качеството на живот на гражданите. Тойдопълни още, че ако бъдат наложени финансови санкции на държавата и тя гипрехвърли върху общините, крайният ощетен от това ще бъдат гражданите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега