Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът: Няма място за паника, но ще вземем сериозни мерки срещу птичия грип

Кметът: Няма място за паника, но ще вземем сериозни мерки срещу птичия грип

Екипи на общинската служба УКОРС и Регионалното управление на горите тръгват утре по ловните полета, за да предупреждават ловците да не стрелят по птици. Над 1 000 членове на ловни дружинки в Бургас са с разрешителни за сряда и събота, когато са последните дни за лов на пернати.

Екипина общинската служба УКОРС и Регионалното управление на горите тръгват утре половните полета, за да предупреждават ловците да не стрелят по птици. Над 1 000членове на ловни дружинки в Бургас са с разрешителни за сряда и събота, когатоса последните дни за лов на пернати. Товаобяви кметът на Бургас Димитър Николов на заседание на епизоотичната комисия вобщината. Тя бе свикана след заповед на областния управител Вълчо Чолаков за обсъжданена спешни мерки, които трябва да се предприемат заради регистрирания случай наптичи грип в местността „Пода“.  

Бургаскияткмет заяви още, че ще бъдат изпратени екипи в квартал Горно Езерово, заради навикана местни жители да влизат с лодки в езерото Вая и да събират замръзнали или ранени птици за храна. Инкубационниятпериод за развитие на вируса е между 14 и 21 дни.  Вирусът от намерения умрял къдроглав пеликан е свисока патогенност е изпратен за допълнително изследване в европейскалаборатория, съобщи още Николов. Той допълни, че няма място за паника, нотрябва дасе спазятстриктно всички мерки по превенция.  

Определенае 10-километрова зона, в която се въвеждат специалниизисквания. В нея влизат: град Бургас, селата Димчево,  Твърдица,  Маринка, Чернивръх, кв. Горно Езерово, к-с „Меденрудник“, кв. Лозово, местносттите „Пода”, „Узунгерен”, поддържан резерват „Атанасовско езеро”, „Бургаскисолници”, „Вая” и  устието на  река Изворска.   

Натериторията на общината има три птицеферми – Маринка, Горно Езерово иместността Шилото. На собствениците им са издадени предписания с мерките, коитотрябва да предприемат.  Открите и горещ телефон -  0879 945 224, накойто ветеринари от ОДБХ ще дават информация на хората и ще приемат сигнали заумрели птици.  Сигнали се получават и надежурните телефони на Община Бургас, както и на телефон 112.  

Екипи на общинска полиция, отдел «Екология» и ОДПна МВР вече започнаха патрулиране около водните зони за наличието на умрелиптици.  Вече има взети птици по сигнал,но по всяка вероятност се касае за измръзване.  Според специалистите, целта на мерките, които севъвеждат, е да се предотвратисъздаването на огнище. В момента няма пряка опасност за здравето и животана хората. Тя може да се появи само в случай на мутация на вируса. Категоричносе забранява коленето на домашни птици, консумацията на сурови яйца, както икакъвто и да е контакт с диви птици.  

Кметскитенаместници по места да  извършатпреброяване на домашните птици във всички къщи и да предоставят данните наофициалните ветеринарни лекари по места. Жителитена общината, които попаднат на болна или умряла птица, по никакъв начин не трябва да я докосват. В тезинаселени места със заповед на областния управител се забранява:

- Преместването и транспортиранетона домашни птици или на други птици, освен в случаите на транзитно превозванепрез зоната по т. І, по шосе или железопътна линия, без да има разтоварване илиспиране;

- Изпращането на яйца за люпене, отживотновъдни обекти, попадащи в зоните по т. І;

- Търговията с прясно месо, мляномесо, месни заготовки и месни продукти от домашни птици с произход от тези зонии див пернат дивеч, взет от дивата природа от същите зони.

- Транспортиране или разпространениена непреработен тор от стопанства с домашни птици или други птици, отглежданина закрито, освен когато това се отнася до транспортиране за обработка всъответствие с Регламент (EО) № 1069/2009;

- Ловът на пернат дивеч или неговотоизземване по друг някакъв начин от дивата природа;

- Пускане на диви птици, отглежданина закрито, на свобода в природата. 

Щесе извършва наблюдение на популациите от диви птици, по-специално на водниптици, за наличие на умрели или болни екземпляри, съвместно с Българското дружество за защита наптиците (БДЗП).  Заповедта предвижда съвместнипроверки на служители от ОДБХ-Бургас с представители на орнитоложките дружества,ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни илиумрели диви птици. 

Кметоветеи кметските наместници започват да разпореждат на собствениците и управители на птицевъдниобекти и “задни дворове”:

- Да не допускат излизането наптиците извън клетките им за отглеждане;

- Да не допускат контакт междуптици, живеещи в дивата природа и домашни птици;

- Да съхраняват в закрити помещенияфуража, с който изхранват птиците;

- Да създадат условия за разделноотглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици;

- Да уведомят незабавно, обслужващияобекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение вздравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност. 

Забранява се провеждането на изложби,пазари или други събирания на домашни или други птици в област Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега