Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът и главният архитект на Несебър с обвинения за "Дюнигейт"

Кметът и главният архитект на Несебър с обвинения за "Дюнигейт"

Кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов са привлечени като обвиняеми по случая с дюните в Несебър, съобщиха от прокуратурата. Двамата са обвинени в длъжностно престъпление, което се изразява в нарушаване разпоредбите, свързани с разрушаването на строеж и нарушаване на градоустройствения план.

Кметът на Несебър Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов са привлечени като обвиняеми по случая с дюните в Несебър, съобщиха от прокуратурата. Двамата са обвинени в длъжностно престъпление, което се изразява в нарушаване разпоредбите, свързани с разрушаването на строеж и нарушаване на градоустройствения план.

На 03.01.2013 г. в Окръжна прокуратура-Бургас е образувана преписка, след самосезиране, по повод публикации в печатни и електронни медии, за допуснати нарушения при продажбата и разрешението за строителството в защитени зони – пясъчни дюни, находящи се в землището на гр.Несебър, в които е допуснато строителство в полза на «Сле Груп»ООД.

В хода на извършената проверка са събрани данни за извършено престъпление по служба, въз основа на които само две седмици след самосезирането  на прокуратурата, т.е. на 17.01.2013 г., е образувано досъдебно производство  срещу виновното лице от Община Несебър, заемащо отговорно служебно положение, за извършено престъпление по чл. 282,ал.2 НК. Разследването по делото се осъществява от екип от трима следователи при ОСО-ОП-Бургас.

Предвид високия обществен интерес по случая разследването е проведено приоритетно и в максимално кратък срок са събрани нужните доказателства, достатъчни за привличане на извършителите на деянието в качеството на обвиняеми. На 06.02.2013 г. са изготвени постановления за привличане на обвиняеми лица, както следва:

1. Срещу Николай Димитров,  за това, че през м. декември 2012г. в гр. Несебър  в качеството му на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - Кмет на Община Несебър, с цел да набави за другиго облага –«Сле груп» ЕООД, не изпълнил служебните си задължения, като не осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията при Община Несебър,  като при вземането на Протоколно решение от 12.12.2012г. във връзка с подадени Заявления през м. декември 2012 г. от «Сле груп» ЕООД - за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж,  не са присъствали всички включени членове на съвета в съответствие със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици, а именно:   

- издадено е било  Разрешение за строеж № 68/21.12.2012г. на Главния архитект на Община Несебър, в резултат на което е стартирало строителство, чрез разкопаване с техника, в имот с площ от 28,916 дка по плана на кадастралната карта на Община Несебър, местността „Кокала", собственост на «Сле груп»  ЕООД,  който имот, попада в защитена зона „Ахелой- Равда- Несебър", кореспондираща с Директива 92/43 на Съвета на ЕИО за запазване на природните местообитания  на дивата флора и фауна и защитена зона „Емине", кореспондираща с Директива 79/409 на Съвета на ЕИО за съхранение на дивите патицип престъпление по чл. 282, ал.2, вр.ал.1,  вр. чл. 93, т.1 от НК, вр. чл.  чл. 44, ал.1 , т.1 и т.2  от ЗМСМА, вр. чл. 16 ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.            

2. Срещу Валентин Димов, за това че на 21.12.2012 г. в гр. Несебър, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - Главен архитект на Община Несебър, нарушил и не изпълнил служебните си  задължения, като на дати 12.12.2012 год. и на 19.12.2012 год. насрочил и провел заседания на ОбщЕСУТ в състав, несъответстващ на изискването на чл. 16 ал. 2 от ЗУЧК, на Заповеди на кмета на Община Несебър, издадени въз основа на ЗУТ и ЗУЧК,  и  на 21.12.2012 год. издал Разрешение за строеж № 68/21.12.2012 год. на „СЛЕ ГРУП" ЕООД гр. Несебър, в поземлен имот  в  м. „Кокала", попадащ в зона „Б" по чл. 11 от ЗУЧК, в нарушение разпоредбата на чл. 16 от  ЗУЧК, съгласно която инвестиционните проекти за разрешените по този закон обекти, попадащи в зона „А" и зона „Б", „се приемат от Общинския експертен съвет по устройство на територията, след което се одобряват от главния архитект”,  без да е осигурил присъствието на специалистите по ал. 2 на чл. 16 от ЗУЧК, с цел да набави за другиго облага - „СЛЕ ГРУП" ЕООД гр. Несебър и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за околната среда, предвид попадането на обекта в защитена зона „Ахелой- Равда- Несебър", кореспондираща с Директива 92/43 на Съвета на ЕИО за запазване на природните местообитания  на дивата флора и фауна и защитена зона „Емине", кореспондираща с Директива 79/409 на Съвета на ЕИО за съхранение на дивите патици - престъпление по чл. 282 ал. 2,   вр. ал. 1 от НК вр. чл. 16 ал. 2 вр. ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Престъпленията са наказуеми с лишаване от свобода от една до осем години. След сезиране на ОП-Бургас, по повод телевизионно предаване от 13.01.2013 г. се установява, че е налице неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица от Община Несебър и в друга процедура касаеща строителството на сграда в гр.Несебър, с инвеститор „Империал бул тръст”, на първа линия на морето, попадаща на територията стопанисвана като учебна спортна база от Национална спортна академия.

В предмета на разследване по настоящото досъдебно производство е включена и дейността на длъжностните лица от Община Несебър по повод тази процедура. Към настоящия момент вече са констатирани нарушения от разследващите в процедурата, касаеща строителството и в този имот. Очаква се приобщаване на конкретни писмени доказателства по досъдебното производство, с оглед изготвяне на законосъобразна преценка, дали тези нарушения покриват признаците на престъпления от общ характер и съответно кои са виновните длъжностни лица осъществили ги.

Днес са са предявени постановленията за привличане на обвиняемите  лица - кмета и главния архитект на Несебър.  На двамата е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 3000 лева.          

Усилията на прокуратурата и разследващите органи са насочени, това досъдебно производство отличаващо се с фактическа и правна сложност, да бъде приключено в кратък срок  и  виновните лица да бъдат предадени на съд.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега