Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът на Сопот: Световното по парапланеризъм променя пулса на града ни

Кметът на Сопот: Световното по парапланеризъм променя пулса на града ни

Във връзка с предстоящото провеждане на Световното първенство по парапланеризъм в град Сопот, се срещаме с кмета на Сопот г-н Веселин Личев.

Във връзка с предстоящото провеждане на Световното първенство по парапланеризъм в град Сопот, се срещаме с кмета на Сопот г-н Веселин Личев. Той е „под пара“ , защото в общината тече подготовка за редица събития – откриване на паметници, Вазови празници, предсветовния шампионат по парапланеризъм и пр. В кабинета вратата не се затваря -постоянно влизат и излизат служители, звънят телефони, разпределят се задачи, дори за обяд не остава време, а той през цялото време, независимо от голямото напрежение, остава  в добро настровение спрямо подчинените и посетителите на Общината. В крайна сметка дочакваме момента, в който г-н Личев намира време за кратко интервю.

Господин Кмете, известно е, че Сопот е едно от най-добрите места в света за провеждане на състезания по парапланеризъм  и това е една от причините за домакинството на града на многобройни шампионати от 10 години насам, т.е. откакто Вие сте кмет. Предстои световно първенство по този спорт през 2013 и съответно предсветовно през м. юли т.г. Какво друго освен природните дадености привлича организатори и състезатели тук, в града на Вазов?

От много години Сопот е привличал родни и чужди туристи, благодарение на своето благоприятно географско положение, на чудесното съчетание между високопланински релеф и долината на розите. Нашият град е една от люлките на българското възраждане, в който и до днес могат да се видят материалните паметници на тази велика епоха от нашата история. Наред с родния дом на най-големия български писател Иван Вазов, Сопот, въпреки опожаряването и разрухата от 1877 година, е запазил своите църкви, манастири, параклиси, както и други емблематични сгради – Радиното училище, Девическия метох, Бъдина къща и други.

Над Сопот се извисяват останките от средновековната крепост „Аневско кале”. Реките, язовирите, боровата ни гора, течащите вади и чешми, старите улици са част от визитната ни картичка. Но както е известно, благодарение на уникалния си ландшафт, на добрата денивелация и въздушни течения, планината над Сопот е сред трите най-добри места в Европа за летене. Признание и на състезатели, и на специалисти.  

Можете ли да запознаете обществеността как върви подготовката за шампионата до сега и какво още предстои да бъде направено?

Рутината и опита от предишни подобни състезания ни прави уверени, че ще справим като домакини и тази, и следващата година. Винаги сме работили координирано и отлично с Центъра за екстремни спортове „Шамбала” на фирмата „Център Регион Груп“, винаги Общината ни е била коректен партньор. Ангажиментите от наша страна са свързани с организацията, реда и безпроблемното протичане на състезанието.

Ние поддържаме връзка с всички държавни структури, за да осигурим спокойствието и сигурността на състезателите, както и тези на гравданите и гостите на града по време на състезанията.

Районното полицейско управление, РС „Пожарна безопасност и защита на населението“, Службата за въздушен контрол, Гражданска защита  и ред други институции винаги  се отнасят много отговорно към задълженията си. Наред с това, когато предстои голямо състезание, Съвета за икономическо развитие в общината се събира, за да предложи най-добрите варианти и възможности на състезателите  като леглова база, обслужване в заведенията за хранене, предоставяне на транспортни и други услуги. Общината организира културните мероприятия, съпътстващи състезанието, за да могат всички наши гости и състезатели да усетят духа и традициите ни и в тази област.

Сформирали сме голяма група от доброволци, готови да оказват всякаква помощ на гостите на града. Изобщо започва да се чувства онзи ентусиазъм, който постепенно нараства обзема всички и ще стигне своя връх в дните от 14 до 21 юли. Остана  още  работа по почистването, по  подмяната на някои осветителни тела, финални комуникации с институциите, но ще се справим, сигурен съм в това и зрителите сами ще се уверят.  

Работили сте успешно с г-н Хаваж Митюнин, управител на спортния клуб „Шамбала“,  по време на други състезания. Освен това г-н Митюнин е и почетен гражданин на Сопот. Мислите ли, че и този път мероприятието ще премине на високо ниво?

Не се съмнявам в това. Както казах, натрупали сме опит, имаме самочувствието да сме добри домакини, да предлагаме най-добрите услуги, да бъдем гостоприемни. Господин Митюнин е делови и принципен човек и с него се разбираме отлично. Провеждаме регулярни срещи, за да стиковаме ангажиментите си по организацията на спортните форуми.

И двамата знаем, че и за него, като президент на фирмата, и за нас като община, е въпрос на престиж да постигнем възможно най-добрия имидж и оценка на родните и чужди наблюдатели, състезатели, треньори и гости. Заедно разработихме сценария на състезанието – от първия ден до закриването. Включили сме две пресконференции на 12 и 14 юли, тържествена церемония по откриването с участието на детски ансамбли, духовата музика, мажоретния състав и други изпълнители, съпътстващи развлекателни програми ще има почти всеки състезателен ден, закриването също ще бъде много тържествено.

Състезателите ще имат възможност да възстановяват силите си чрез специални сеанси по йога и спа процедури. Разбира се, ако желаят, посетителите на града  също ще имат възможност да ползват такива услуги.  

Шампионатите спомагат ли за развитието на туризма в региона?

Разбира се, в това няма съмнение. Чувства се влиянието на различните състезания, променя се пулсът на града ни. Оживлението сред моите съграждани е видно. По време на състезания населението се увеличава няколко пъти. Поощрява се бизнесът. Много семейства се препитават от предоставяне на подслон, стоки  и услуги на туристите.

Туризмът е важен фактор за малък град като Сопот. Не случайно винаги преди подобни състезания събирам хотелиери и ресторантьори, за да обсъдим как най-добре да обслужваме своите гости. В крайна сметка те се превръщат и в наши посланици и проводници на идеята Сопот да привлича все повече посетители.

Стремим се да предлагаме и нови услуги, нови атракции, да съчетаваме това, което имаме като дадености с нови продукти. Затова толкова отговорно и сериозно се отнасяме към подготовката на всяко съсезание, особено на състезания от световен мащаб като предстоящото през 2013 и тазгодиншата генерална репетиция.

Трябва да покажем нашите възможности на отлични домакини, за да получим възможно най-високата оценка от Световната организация по въздушни спортове. Само по този начин се печели доверие и се надяваме такива домакинства да ни се предоставят по-често. Град Сопот се превръща във все по-притегателно място за практикуване и на други екстремни спортове като планинско колоездене, зорбинг,  маунтинборд.   

В едно свое стихотворение Иван Вазов казва: ''Там - наший дом благословени, там кътът роден, кътът мил, магнит за спомени свещени, където аз съм се родил...'' Според Вас, превръща ли се град Сопот в „магнит за спомени свещени“ за посетителите на града от цял свят?

Много хубав въпрос! Макар и да напуска Сопот твърде млад, за Вазов Сопот си остава онова притегателно място, което винаги му е носило утеха, обич, преклонение. Вазов неслучайно възпява родния си град и величествения Балкан в не едно стихотворение. Искрено се надявам, че и всички, които идват в нашия град отнасят със себе си само хубави спомени. Това обаче ни задължава да бъдем още по-взискателни към себе си, защото без значение дали нашите гости са състезатели, организирани групи или семейства, ние сме длъжни да им предлагаме незабравими преживявания в нашия град.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега