Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кога за последно подарихте коледна картичка?

Кога за последно подарихте коледна картичка?

17 дни остават до Коледа и повечето семейства вече се подготвят да посрещнат празника – по български или чужди традиции. Спазват се най-различни обичаи, но един от най-празничните сякаш остана някак забравен във века на технологиите. Днес все по-малко хора у нас изпращат истински коледни картички, а понякога няма нищо по-хубаво от пожелание за Весела Коледа и Щастлива Нова година... в пощенската кутия.

17 дни остават до Коледа и повечето семейства вече се подготвят да посрещнат празника – по български или чужди традиции. Спазват се най-различни обичаи, но един от най-празничните сякаш остана някак забравен във века на технологиите. Днес все по-малко хора у нас изпращат истински коледни картички, а понякога няма нищо по-хубаво от пожелание за Весела Коледа и Щастлива Нова година... в пощенската кутия.

Традицията да се изпращат картички с благопожелания за празниците датира от средата на 19-и век. Идеята хрумнала на Сър Хенри Коул – служител в британското правителство, известен с иновативното си мислене. През 1843-а година, когато концепцията за публичната поща била все още нова, Сър Хенри Коул решил, че трябва да открие начин да популяризира използването й сред обикновените хора.

Заедно със своя приятел – художникът Джон Калкът Хорсли създали първата Коледна картичка, която изобразявала семейство, вдигащо наздравица с вино. Цената била 1 шилинг – никак евтино за онова време, но двамата успели да продадат повече от 1 000 бройки. Върху лицето на картичката имало и сцени с благотворителност, които да подтикват към доброта по празниците.

В днешно време оригиналната картичка на Хорсли и Коул съществува в единични бройки, които са огромна ценност за колекционерите.  Най-скъпо продадената бройка била закупена срещу „скромните“ 35 800 долара.

30 години били необходими на коледната картичка, за да се превърне в обичай. За това спомогнали литографите от „Пранг и Майер“, които пуснали първите комерсиални картички през 1873-а година. Същата фирма популяризирала картичките и отвъд океана. Традицията достигнала Америка година по-късно.

Популяризирането, обаче, довело до появата на още десетки „производители“. С началото на 20-и век и до появата на интернет, печатането на картички било доста доходоносен бизнес. Развила се не само печатарската технология, но и мотивите, изобразени върху картичките. Появили се колекционери, които купували бутикови произведения, както и благотворителната картичка, която хората получавали срещу скромно дарение за определена кауза.

С годините се запазила една тенденция - коледните картички по-рядко изобразявали религиозните символи и сцени на Рождеството. Вместо това се изпращали зимни пейзажи, рисунки, а по-късно и снимки, на коледни елхи, празнични украси, Дядо Коледа и т.н.

През първите години на 20-и век пощите във Великобритания поемали огромната отговорност да доставят по 11 милиона картички годишно. В първите десет години на 21-ви век коледните картички остават сред най-обичаните традиции в САЩ, например. Там всяка година се изпращат по 1,5 милиарда картички. Там е популярна и традицията да се изработват семейни картички с празничен портрет на цялата фамилия и да се изпращат на роднини и приятели.

Все по-голяма популярност набира и традицията на ръчно изработените картички – „лично производство“ или купени от празнични базари. У нас обикновено картичките се прибавят към подаръка или се разменят на ръка. Или се изпращат електронни картички по e-mail или в социалните мрежи. Но тръпката да намериш картичка в пощенската си кутия остава вълнуващо преживяване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега