Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кои са европейските столици на културата тази година?

Кои са европейските столици на културата тази година?

Ето какво трябва да знаете за Голуей и Риека - европейските столици на културата тази година...

През 2019-а година България бе един от домакините на "Европейска столица на културата". За "гореща точка" на Стария континент бяха избрани родния Пловдив и италианския град Матера. През 2020-а домакини на инициативата ще бъдат Ирландия и Хърватия.

Ето и какво трябва да знаете за Голуей и Риека - европейските столици на културата тази година:

Голуей ‒ „изпълнен с живот град на края на Европа“

Голуей е най-големият град в западната ирландска провинция Конахт. Той става третият град в Ирландия, обявен за Европейска столица на културата. Програмата на „Galway 2020“ започва през февруари съобразно древния келтски календар и е изградена около четири келтски фестивала.

В град, в който всеки четвърти жител е роден извън Ирландия, миграцията естествено става една от основните теми на програмата заедно с пейзажа и езика. Първият заместник-председател на ЕП Марейд Макгинес, чийто избирателен район включва Голуей, подчертава разнообразието на града: „Голуей има богата история, свързана с литературата, изкуството и музиката, той е център на ирландския език, а в същото време е напълно модерен и глобален град, лидер в медицинските уреди и технологиите. Щастлива съм, че този изпълнен с живот, динамичен град на края на Европа ще има възможност да се представи пред целия континент“.

Риека ‒ „блестящ пример за толерантност и мултикултурализъм“

Риека е град на Адриатическото крайбрежие на Хърватия, който е известен с бохемската си атмосфера и изобилието си на фестивали. Той е и най-голямото пристанище в страната.

Под мотото „Пристанище на разнообразието“ програмата на „Rijeka 2020“ акцентира върху три теми: водата, работата и миграцията. Депутатът Валтер Флего (Обнови Европа, Хърватия) e завършил машинно инженерство в града. „Риека може да бъде блестящ пример за толерантност и мултикултурализъм за всички европейски градове. Сигурен съм, че Риека ще се представи по подходящ начин. Сърдечни поздравления на града на моите студентски години за престижното признание“, заявява той.


Инициативата за обявяване на Европейски столици на културата датира от 1985 г. и цели да подчертае културното богатство и разнообразие на Европа. Всяка година получават признание два европейски града, което допринася не само за културната среда в тях, но и за социално-икономическото им развитие.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега